De Indonesische voedsel- en geneesmiddelenautoriteit BPOM heeft maandag (15/3/2021) besloten het gebruik van het AstraZeneca-vaccin op te schorten. Eerder besloten verscheidene Europese landen, waaronder ook Nederland, al tijdelijk te stoppen met inenten met het AstraZeneca-vaccin na meldingen over bloedstolsels bij ingeënte mensen. 


Het besluit is genomen uit voorzorg, in afwachting van verdere aanbevelingen van Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de strategische adviesgroep van deskundigen van de WHO (SAGE). Indonesië is inmiddels in gesprek met beide partijen over de veiligheid van het vaccin, aldus BPOM-hoofd Penny Lukito. 


Het Indonesische ministerie van Volkgezondheid beslist uiteindelijk of het AstraZeneca-vaccin deel blijft uitmaken van het nationaal vaccinatieprogramma. Lukito hoopt dat dit proces niet te lang gaat duren.


Houdbaarheid vaccins


Minister Budi Gunadi Sadikin van Volksgezondheid hoopt dat de WHO snel met een aanbeveling komt over de veiligheid van het vaccin. ‘Ik hoop dat er snel een besluit komt, omdat de houdbaarheid van onze voorraad AstraZeneca-vaccins eind mei verloopt’, aldus Sadikin zoals geciteerd door Jakarta Globe


Een paar dagen geleden zei woordvoerder Siti Nadia Tirmidzi van het ministerie van Volksgezondheid nog dat Indonesië het vaccin blijft gebruiken ondanks bezorgdheid in Europa over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin. 


Goedgekeurd voor noodgebruik


Tirmidzi voerde daarbij aan dat BPOM, een dag nadat de vaccins in Indonesië arriveerden, het AstraZeneca-vaccin had goedgekeurd voor noodgebruik.  


Indonesië voegt zich bij de alsmaar langer wordende lijst van landen, inclusief het naburige Thailand, die tijdelijk stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin.


Eerste lading


Indonesië ontving vorige week de eerste lading coronavaccins van AstraZeneca. Een KLM-toestel landde maandag (8/3/2021) op Soekarno-Hatta International Airport in Tangerang met 1,1 miljoen doses van het Covid-19 vaccin. 


De vaccins, die ontwikkeld zijn door de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca, zijn gebruiksklaar en worden geleverd via het Covax-programma. Covax is erop gericht dat landen gelijke toegang hebben tot vaccins.


Volgens officiële data hebben meer dan vier miljoen mensen reeds een vaccinatie ontvangen met het door China geproduceerde Sinovac-vaccin.