[Dit artikel is geüpdatet] Indonesië heeft de eerste lading coronavaccins van AstraZeneca in ontvangst genomen. Een toestel van KLM landde maandag (8/3/2021) om 17.50 uur lokale tijd op Soekarno-Hatta International Airport, Tangerang, met 1,1 miljoen doses van het vaccin. 


De vaccins, die ontwikkeld zijn door de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca, zijn gebruiksklaar en worden geleverd via het Covax-programma. Covax is erop gericht dat landen gelijke toegang hebben tot vaccins. 


Covax-programma


Indonesië krijgt via het Covax-programma zo’n 11,7 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin. Het vaccin wordt tot mei 2021 in fasen geleverd, zei minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie. Marsudi hoopt dat er daarna nog meer vaccins worden geleverd. 


De vaccins, die worden opgeslagen bij het farmaceutische staatsbedrijf Bio Farma, kunnen worden gebruikt zodra de Indonesische voedsel- en geneesmiddelenautoriteit BPOM toestemming geeft voor noodgebruik van het vaccin. [update: BPOM heeft het AstraZeneca vaccin op 9 maart 2021 goedgekeurd] 


181 miljoen mensen


Indonesië startte in januari dit jaar met een grootschalig vaccinatieprogramma. Het land wil binnen een jaar 181 miljoen mensen vaccineren tegen Covid-19. Volgens officiële data hebben meer dan 3 miljoen mensen reeds een vaccinatie ontvangen met het door China geproduceerde Sinovac-vaccin


De Indonesische president Joko 'Jokowi' Widodo heeft als eerste persoon in Indonesië het coronavaccin toegediend gekregen. 


Laatste update: 10 maart 2021, 02:29 uur

Foto: BPMI Setpres