President Joko ‘Jokowi’ Widodo denkt dat het toerisme op Bali medio dit jaar weer tot leven komt. Jokowi bracht dinsdag (16/3/2021) een bezoek aan het eiland, waar momenteel massavaccinaties plaatsvinden. 


Om het toerisme op Bali weer op de rails te krijgen, is het noodzakelijk dat het coronavirus onder controle wordt gehouden. Daarvoor is de steun van het Balinese volk hard nodig. 


Om het besmettingspercentage laag te houden, is het volgens Jokowi belangrijk dat de coronamaatregelen worden nageleefd. De president wijst op het belang van het testen op Covid-19, contactopsporing en zelfisolatie. 


Juni of juli 2021


De president wijst ook op het belang van een succesvol vaccinatieprogramma.


Het Covid-19 vaccinatieprogramma is een van de voorwaarden waaraan Bali moet voldoen voordat het eiland weer internationale reizigers kan verwelkomen, aldus minister van Toerisme en Creatieve Economie Sandiaga Uno die Jokowi vergezelde tijdens diens bezoek aan Bali. 


‘President Jokowi verwacht dat in juni of juli dit jaar het toerisme op Bali weer tot leven komt, als alle vaccins zijn gedistribueerd’, aldus Uno zoals geciteerd door persbureau Antara


Afgevlakte besmettingscurve


De president noemde tijdens zijn bezoek aan het eiland nog geen datum voor het openstellen van Bali voor buitenlandse toeristen. 


Wel zei hij dat er eerst sprake moet zijn van een afgevlakte en dalende besmettingscurve totdat uiteindelijk een ‘normale’ situatie is bereikt, schrijft Tribun News


17 augustus 2021


De regent van Gianyar I Made Mahayastra noemt echter al wel een datum: 17 augustus 2021. Indonesië viert op die dag dat het land 76 jaar onafhankelijk is. 


‘Op basis van gesprekken met minister Sandiaga Uno zullen Ubud en twee andere groene bestemmingen op Bali vanaf 17 augustus 2021 beginnen met het verwelkomen van buitenlandse toeristen. Het gaat nog wel om een testfase’, aldus Mahayastra zoals geciteerd door Antara


De openstelling van de groene zones geldt voor bezoekers uit een beperkt aantal landen, staat in Tribun News. Om welke landen het gaat, is nog niet duidelijk. 


April 2022


Minister Budi Gunadi Sadikin van Volksgezondheid bevestigde vorige week dat er plannen op tafel liggen om de door de autoriteiten aangewezen groene zones op Bali in april 2022 weer te openen voor buitenlandse bezoekers. 


De minister beseft maar al te goed dat het heel zwaar moet zijn voor de toeristenindustrie op het eiland om nog eens een jaar te moeten wachten. 


‘Maar’, zegt de minister zoals geciteerd door Tribun News, ‘wij willen niet alleen dat alles snel verloopt, maar ook dat alles zo goed mogelijk verloopt, om op die manier het vertrouwen te winnen van de internationale gemeenschap. Bali moet een toeristische wereldbestemming worden met goede gezondheidsprotocollen.  


Drie Covid-19 vrije zones


Eerder deze maand wees gouverneur Wayan Koster van Bali drie ‘Free Covid-19 Corridors’ aan, in de Indonesische media ook wel Zona Hijau of ‘groene zones’ genoemd. Het creëren van Covid-19 vrije zones vormt een eerste stap naar het heropenen van Bali voor buitenlandse toeristen, aldus de gouverneur. 


De drie groene zones zijn Ubud, Nusa Dua en Sanur. 


Koster hoopt dat een snelle uitvoering van het vaccinatieprogramma kan zorgen voor een snel herstel van het toerisme op Bali. De economie van het eiland, dat sterk afhankelijk is van het toerisme, is hard getroffen door de coronacrisis.