Herinneren jullie je Siti Zainah nog? Die vrouw uit West-Java, die beweerde zwanger te zijn geworden door een windvlaag en die, een uur nadat de wind haar bezwangerd had, beviel van een gezonde baby. Uit onderzoek blijkt dat de wind niet de verwekker is van het kind. 


In februari dit jaar vertelde Siti aan Indonesische media dat zij, een uur voordat ze beviel van haar dochter, voelde dat wind haar vagina binnendrong. Niet lang daarna ervoer Siti hevige pijn in haar buik die opeens snel begon te groeien. 


Politie erbij gehaald


Het verhaal over deze wonderbaarlijke bezwangering werd groot nieuws in Indonesië. De lokale autoriteiten haalden de politie erbij om de zaak tot op de bodem uit te zoeken om geen onrust onder het volk aan te wakkeren.


Uit politieonderzoek blijkt dat Siti sinds vier maanden gescheiden leeft van haar echtgenoot. Samen hebben ze een kind, dat nu twee jaar oud is. 


Geen zwangerschapsverschijnselen


Volgens districtshoofd Herlan Iskandar brachten Siti en haar echtgenoot in juli 2020 een bezoek aan het gezondheidscentrum voor een zwangerschapstest. De dienstdoende gezondheidswerker kon op dat moment nog niet vaststellen of er wel of geen sprake was van een zwangerschap. 


Ook in de daaropvolgende maanden waren er geen zwangerschapssymptomen én -verschijnselen. 


Nationaal nieuws


In februari 2021 – Siti leeft inmiddels vier maanden gescheiden van haar man – werd het verhaal over de mysterieuze zwangerschap nationaal nieuws. 


Siti werd het mikpunt van spot. Sommigen beschuldigden haar ervan het verhaal verzonnen te hebben als dekmantel voor een buitenechtelijke zwangerschap. Siti houdt echter vol dat ze zwanger is geworden door een windvlaag en niet door seks. 


De wind?


Het hoofd van de gezondheidskliniek waar Siti van haar dochter beviel, zei dat het heel goed mogelijk is dat Siti echt niet wist dat ze zwanger was en zich pas bewust was van de zwangerschap op het moment van de bevalling. Er is hier dan sprake van een zogeheten ‘cryptische zwangerschap’. 


Maar of de wind de verwekker was van haar kind? Daar zetten experts hun vraagtekens bij. 


Taboe


Volgens gynaecoloog Nina Martini Somad is het verhaal van Siti het bewijs dat in Indonesië seksuele voorlichting  door sommige groepen in de samenleving, en dan met name op het platteland, nog steeds als taboe wordt beschouwd. 


In grote steden vormt seks een onderwerp waarover gepraat kan worden. Scholen werken in grote steden samen met gezondheidsinstellingen bij het geven van seksuele voorlichting.


En de vader is...


Uit politieonderzoek blijkt dat Siti niet werd bezwangerd door de wind. De vader van het kind is niemand anders dan de ex-man van de 25-jarige Siti, schrijft Kompas


De lokale autoriteiten melden dat de man zijn dochter inmiddels heeft erkend en dat haar geboorteakte is aangevraagd.