Indonesië heeft de reisregels voor het maken van binnenlandse reizen geactualiseerd. De gewijzigde reisregels gelden vanaf 1 april 2021. We zetten ze hieronder voor je op een rij: 

  

Gezondheidsprotocollen 


‘3M’. Eenieder die een binnenlandse reis maakt met welk vervoermiddel dan ook is verplicht zich te houden aan de drie M’s of ‘3M’:

 • Memakai masker, het dragen van een mondkapje.
 • Menjaga jarak dan menghindari kerumunan, het houden van afstand en het vermijden van mensenmassa’s.
 • Mencuci tangan dengan sabun/hand sanitizer, het wassen van de handen met zeep/desinfecterende gel.


3-laags mondkapje. Reizigers dienen tijdens de reis een drielaags mondkapje of een medisch mondkapje te gebruiken. Het mondkapje dient op de juiste wijze gedragen te worden, i.e. het mondkapje dient de neus en de mond te bedekken. 


Stilte graag. Reizigers die met het openbaar vervoer reizen, hetzij over land, over zee, of door de lucht, mogen geen gesprek voeren met anderen. Ook het voeren van een telefoongesprek is verboden. 


Niet eten en drinken. Reizigers die een vliegreis maken van minder dan twee uur, mogen aan boord van het vliegtuig niet eten en drinken. Reizigers die vanwege gezondheidsproblemen medicijnen gebruiken zijn uitgezonderd van deze regel. 


Covid-19-test


Door de lucht. Reizigers die een vliegreis maken, dienen een zogeheten Electronic Health Alert Card (e-HAC) in te vullen én een negatief Covid-19-testresultaat te overleggen van:

 • een PCR-test die uiterlijk 3 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, óf
 • een antigeentest die uiterlijk 2 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, óf
 • een GeNose C19-test (blaastest) die ter plekke op de luchthaven van vertrek is uitgevoerd.  


Over zee. Er wordt onderscheid gemaakt tusssen veerbootreizigers en reizigers die gebruik maken van ander zeevervoer dan de veerboot. 


Veerbootreizigers dienen een e-HAC in te vullen én een negatief Covid-19-testresultaat te overleggen van:

 • een antigeentest die uiterlijk 3 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, óf
 • een GeNose C19-test die ter plekke op de haven van vertrek is uitgevoerd in afwachting van het resultaat van een PCR-test. 


Reizigers van ander zeevervoer dan de veerboot dienen een e-HAC in te vullen én een negatief Covid-19-testresultaat te overleggen van:

 • een PCR-test die uiterlijk 3 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, óf
 • een antigeentest die uiterlijk 3 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, óf
 • een GeNose C19-test die ter plekke op de haven is uitgevoerd. 


Over land. Er wordt onderscheid gemaakt tussen reizigers die met de trein reizen, met het openbaar vervoer anders dan de trein, en reizigers die met eigen vervoer reizen. 


Reizigers die gebruik maken van de langeafstandstrein dienen een negatief Covid-19-testresultaat te overleggen van:

 • een PCR-test die uiterlijk 3 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, óf
 • een antigeentest die uiterlijk 3 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, óf
 • een GeNose C-19-test die ter plekke op het station van vertrek is uitgevoerd. 


Reizigers die gebruikmaken van het openbaar vervoer anders dan de trein worden willekeurig getest middels een antigeentest of een GeNose C19-test. 


Reizigers die gebruikmaken van eigen vervoer worden willekeurig getest op Covid-19. Reizigers worden verzocht:

 • een PCR-test/antigeentest te laten uitvoeren, uiterlijk 3 x 24 uur vóór vertrek, óf
 • een GeNose C19-test te laten uitvoeren bij een rest area langs de tolweg.


Reizigers jonger dan vijf jaar hoeven geen Covid-19-test af te laten nemen. Reizigers met een negatief testresultaat, maar met bepaalde symptomen, mogen hun reis niet voortzetten. Zij dienen een PCR-test te laten uitvoeren, en, in afwachting van de uitslag van de test, in zelfisolatie te gaan. 


Bali


Voor Bali geldt dat alle bezoekers van het eiland een negatief Covid-19-testresultaat dienen te overleggen van een PCR-test of antigeentest die uiterlijk 2 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, óf een negatief Covid-19-testresultaat van een GeNose C19-test die ter plekke is uitgevoerd op de luchthaven/zeehaven/busstation van een vertrek.