De aardbeving die zaterdag (10/4/2021) Oost-Java trof, heeft aan zeker acht mensen het leven gekost. De beving had een kracht van 6,1 op de schaal van Richter en deed zich voor op een diepte van 80 kilometer. Het epicentrum lag op zo’n 96 kilometer ten zuidwesten van Kepanjen in de regio Malang.


15 regio's


Volgens de autoriteiten zijn zeker 15 regio’s, waaronder Malang, Blitar en Batu in de provincie Oost-Java getroffen door de aardbeving. De aardbeving deed zich voor om 14.00 uur lokale tijd en werd gevolgd door meerdere naschokken, waarvan de grootste een kracht had van 5,5 op de schaal van Richter. 


Ten minste 39 mensen raakten gewond. Volgens de autoriteiten raakten meer dan honderden woningen raakten beschadigd. Ook is er schade gemeld aan gebedshuizen, bruggen, en ziekenhuizen. 


Schaal van Mercalli


Volgens het Indonesische agentschap voor rampenbestrijding BNPB zijn Malang en Blitar het ergst getroffen door de aardbeving. De trillingen die gevoeld werden in Malang en Blitar vallen in de categorie IV op de schaal van Mercalli (MMI). 


De schaal van Mercalli geeft de intensiteit weer van trillingen. De intensiteitsschaal loopt van categorie I tot XII. Trillingen die vallen onder categorie I zijn alleen waarneembaar met een seismograaf. In Malang en Blitar werden de trillingen door velen gevoeld zoals van zwaar verkeer, deuren en ramen rammelen. 


Pacifische Ring van Vuur


Tijdens een persconferentie op zondag (11/4/2021) zei president Joko 'Jokowi' Widodo dat Indonesië in de zogenoemde Pacifische Ring van Vuur ligt. Dit gebied staat bekend om het veelvuldig optreden van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen als gevolg van het samenkomen van tektonische platen. Om die reden is het volgens Jokowi belangrijk altijd goed voorbereid te zijn op natuurrampen en alert te blijven. 


Een week eerder werd de Indonesische provincie Oost-Nusa Tenggara Timur getroffen door noodweer veroorzaakt door de tropische cycloon Seroja. Tientallen mensen kwamen daarbij om het leven. 


Foto: Badan Nasional Penanggulangan Bencana BNPB