In het Oost-Javaanse dorp Lojajar in het district Bondowoso, is een grot gevonden met daarin menselijke skeletten en voorwerpen die gelijkenis vertonen met dolken, speren en kralen. De voorwerpen stammen mogelijk uit het megalithische tijdperk. 

 

De ontdekker van de grot is de 43-jarige Wasit. Wasit was op maandag (12/4/2021) bezig met het graven van een geul voor de waterafvoer toen hij op een gat stuitte met een diameter van ongeveer acht centimeter. 


Slangennest


Het gat in de grond wekte zijn nieuwsgierigheid op. Wasit gluurde door het gat en zag daarachter een ruimte. Aanvankelijk dacht de dorpeling dat hij op een slangennest was gestuit. De ruimte achter het gat leek echter door mensenhanden gemaakt. 


Wasit zocht naar de ingang van de grot en vond deze. Hij ontdekte menselijke skeletten die hij begroef op een begraafplaats in de buurt. Ook vond de dorpeling voorwerpen die gelijkenis vertonen met dolken, speren en kralen. 


Gouden armbanden


In de grot lagen ook aardewerk potten gevuld met gouden armbanden. Wasit nam de voorwerpen mee naar huis en meldde de vondst aan de lokale autoriteiten. 


Hery Kusdaryanto, afdelingshoofd Geschiedenis en Oudheden in Bondowoso, bezocht de woning van Wasit om de grot en de voorwerpen te bekijken. Volgens Kusdaryanto werd de grot in het megalithische tijdperk gebruikt als grafkamer. 


Kusdaryanto kan nog niet met zekerheid zeggen wat de voorwerpen precies voorstellen. Daar moet volgens hem nog nader onderzoek naar worden gedaan. 


De megalieten van Bondowoso


Bondowoso staat bekend als district met tal van archeologische vindplaatsen met megalieten (stenen monumenten) zoals menhirs (prehistorische hoge, langwerpige stenen die als grafzuil worden gebruikt), sarcofagen, beelden en hunebedden. 


In december 2020 vond een boer in het district honderden bronzen munten met Chinese karakters erop toen hij een stuk land aan het omspitten was.