Indonesië wil het wrak van de KRI Nanggala-402 uit het water halen. Volgens Hadi Tjahjanto, commandant van de Indonesische strijdkrachten, hebben veel landen Indonesië hulp aangeboden. 


De Indonesische regering zal hiervoor samenwerken met ISMERLO, een internationale organisatie die zoek- en reddingsoperaties voor onderzeeërs coördineert, aldus Tjahjanto tijdens een persconferentie zondag (25/4/2021).


Het naar boven halen van de onderzeeboot is belangrijk om de oorzaak van de ramp te achterhalen. 


Drie stukken


De Indonesische onderzeeboot KRI Nanggala-402 zonk woensdag (21/4/2021) voor de noordkust van Bali en werd vier dagen later op de zeebodem gevonden. 


De onderzeeboot blijkt in drie stukken te zijn gebroken. De wrakstukken liggen op een diepte van 850 meter. 


Alle 53 bemannningsleden zijn omgekomen. 


Intensieve zoekactie


De KRI Nanggala-402 bevond zich op woensdagochtend in de wateren ten noorden van Bali voor een torpedo-oefening. Nadat toestemming was verleend om te duiken, ging het contact met de onderzeeboot verloren


Zaterdag (24/4/2021) werden tijdens een intensieve zoekactie in het gebied waar de onderzeeboot onder water ging, spullen gevonden afkomstig van de KRI Nanggala-402, waaronder een gebedsmatje en een reddingsvest. 


Bij de zoekactie kreeg Indonesië hulp van onder meer Singapore, Australië en de VS. 


Zonen van de natie


De Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden van de bemanning: ‘Zij zijn de beste zonen van de natie, patriotten die de soevereiniteit van ons land bewaken.’ 


Jokowi liet hen ook weten dat alle Indonesiërs hun diepe verdriet uiten over deze tragedie, vooral tegen de families van de bemanning.