De opening van Bali voor buitenlandse toeristen ligt op schema. Dat zegt minister van Toerisme en Creatieve Economie Sandiaga Uno. Ondanks dat Bali het grootste aantal rode zones telt in Indonesië, heeft de minister goede hoop dat het eiland in juni/juli 2021 weer buitenlandse toeristen kan verwelkomen. 


Cijfers op de website van de Indonesische Covid-19-taakgroep laten zien dat Bali op 20 april 2021 het grootste aantal rode zones in Indonesië telt. Vijf regio’s op het eiland zijn op genoemde datum aangemerkt als rode zone. Het gaat om Badung, Gianyar, Denpasar, Buleleng en Tabanan. 


Een rode zone is een gebied waar het risico op besmetting met het coronavirus hoog is. 


Optimistisch


Desondanks blijft minister Uno optimistisch. Wel benadrukt hij dat de opening van Bali voor buitenlandse toeristen afhankelijk is van drie zaken:

  • Discipline in het handhaven van de gezondheidsprotocollen, met name in Nusa Dua, Sanur en Ubud, de drie groene zones of Covid-19-vrije zones van Bali. 
  • Het opschalen van testing, tracing and treatment (testen, opsporen en behandelen).
  • Vaccinatiegraad en afronding van de zogeheten Travel Corridor Arrangement (TCA), een regeling waarbij reizigers uit nader vast te stellen landen de groene zones op Bali mogen bezoeken. 


Vaccinatieprogramma


Uno hoopt dat de komende weken 70 procent van de Balinezen gevaccineerd is. Een succesvol vaccinatieprogramma is een van de voorwaarden waaraan Bali moet voldoen voordat het eiland weer buitenlandse bezoekers kan verwelkomen, aldus de minister. 


Het vaccineren op Bali is inmiddels in volle gang, waarbij de prioriteit ligt bij het vaccineren van inwoners van de groene zones en mensen die daar activiteiten uitvoeren. 


Batam en Bintan


Ook Batam en Bintan, die deel uitmaken van de Riau eilanden zijn aangemerkt als groene zones. Het creëren van deze Covid-19 vrije zones vormt een eerste stap naar het heropenen van andere bestemmingen in Indonesië voor buitenlandse toeristen.


De openstelling van de groene zones geldt overigens niet voor alle landen. Indonesië is in gesprek met een aantal landen om overeenstemming te bereiken omtrent regelingen die nodig zijn voor het verwezenlijken van coronavrije reiscorridors. Het zou gaan om Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, China en Singapore.