Het Indonesische ministerie van Toerisme en Creatieve Economie is druk bezig met het treffen van voorbereidingen om bepaalde gebieden in Indonesië weer open te stellen voor buitenlandse toeristen. Het ministerie hoopt dat dat medio dit jaar al kan gebeuren. Een samenvatting van wat er tot nu toe bekend is. 


Op het Indonesische eiland Bali zijn drie bestemmingen aangewezen als ‘Free Covid-19 Corridors’: Ubud, Nusa Dua en Sanur. Ook liggen er plannen op tafel om Batam en Bintan, die deel uitmaken van de Riau eilanden, aan te merken als Covid-19 vrije zones. 


Het creëren van ‘groene zones’, zoals deze Covid-19 vrije zones ook wel worden genoemd, vormt een eerste stap naar het heropenen van bestemmingen in Indonesië voor buitenlandse toeristen.


Medio dit jaar


Het is nog niet duidelijk wanneer deze groene zones opengaan voor buitenlandse reizigers. Minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Economie hoopt dat dat medio dit jaar al kan gebeuren. Batam en Bintan gaan mogelijk al eerder open. Indonesisch Persbureau Antara noemt 21 april 2021 als datum. 


Om dat te bereiken is het van essentieel belang dat inwoners van de groene zones en mensen die daar activiteiten uitvoeren zo snel mogelijk gevaccineerd worden tegen Covid-19. Het vaccineren in deze gebieden zijn in volle gang. Er wordt hier strikt gecontroleerd op het naleven van de gezondheidsprotocollen. 


Zo wordt er op Bali strenger opgetreden tegen overtreders van de coronamaatregelen. Buitenlanders die op het eiland verblijven, krijgen bij de eerste overtreding een boete van 1 miljoen rupiah, omgerekend is dat bijna 60 euro. Bij een tweede overtreding, wordt de overtreder het land uitgezet. 


Nederland


De openstelling van de groene zones geldt overigens niet voor alle landen. Minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken is in gesprek is met een aantal landen om overeenstemming te bereiken omtrent regelingen die nodig zijn voor het verwezenlijken van coronavrije reiscorridors. 


Dat staat in een persbericht op de website van het ministerie van Toerisme en Creatieve Economie. Landen die in het persbericht worden genoemd zijn: Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, China en Singapore. 


Besmettingscurve


Minister Sandiaga Uno benadrukt wel dat er eerst sprake moet zijn van een afgevlakte en dalende besmettingscurve voordat groene zones weer buitenlandse toeristen mogen ontvangen. Hij wijst op het belang van een succesvol vaccinatieprogramma. 


Ook roept de minister iedereen op zich te houden aan de coronamaatregelen om op die manier verspreiding van Covid-19 binnen de perken te houden. 


Buitenlandse toeristen


Indonesië laat sinds april 2020 geen buitenlandse toeristen toe in het land in verband met de coronapandemie. Buitenlandse reizigers die Indonesië bezoeken voor andere doeleinden, dienen zich te houden aan de door de overheid vastgestelde coronamaatregelen.