Indonesië heeft separatisten in West-Papua officieel bestempeld als terroristen. Eerder deed president Joko ‘Jokowi’ Widodo een oproep om hard op te treden tegen Papua-rebellen nadat in de meest oostelijk gelegen provincie van Indonesië zondag (25/4/2021) een inlichtingenofficier werd doodgeschoten. 


‘De regering is van mening dat organisaties en inwoners van Papua die zich schuldig maken aan massageweld als terroristen kunnen worden aangemerkt’, aldus coördinerend minister voor politieke, juridische en veiligheidszaken Mahfud MD tijdens een persconferentie op donderdag (29/4/2021). 


Mahfud verwijst daarbij naar de Indonesische antiterreurwet uit 2018 die terrorisme omschrijft als 'elke actie waarbij geweld wordt gebruikt of dreiging van geweld om een sfeer van terreur of angst te creëren'.


Antiterreurwet 2018


Mensenrechtenactivisten denken dat de antiterreurwet de situatie in West-Papua juist kan verergeren. De wet biedt de autoriteiten namelijk de mogelijkheid iemand gedurende 21 dagen zonder aanklacht vast te houden voordat diegene aangemerkt wordt als verdachte. 


Ook kan de politie iemand maximaal 200 dagen vasthouden voordat de zaak naar de rechtbank wordt gebracht. 


OHCHR, het Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN ziet dat er sinds 2018 sprake is van een toename van conflicten. OHCHR zegt verontrust te zijn over de escalatie van geweld en de toegenomen hoeveelheid arrestaties.

 

Door Nederland beloofd


In de regio is een decennialange onafhankelijkheidsstrijd aan de gang. Separatisten in de provincie West-Papua zeggen dat hun strijd in de afgelegen regio die rijk is aan hulpbronnen, legitiem is aangezien de voormalige koloniale machthebber Nederland aan Papua de onafhankelijkheid had beloofd voordat de regio in 1963 door Indonesië werd geannexeerd. 


Indonesië daarentegen beschouwt Papua als grondgebied van de Indonesische Republiek en baseert zich daarbij op de uitslag van het referendum in 1969 waarbij de bevolking van Papua unaniem stemde voor aansluiting bij Indonesië.