Eerder kondigde de Indonesische regering al aan dat het verboden is voor Indonesiërs om tussen 6 en 17 mei 2021 naar hun geboortedorp af te reizen om daar het einde van de vastenmaand te vieren. Vandaag (22/4/2021) is bekend geworden dat er strengere maatregelen gelden voor mensen die ervoor kiezen om vóór of ná het mudik-verbod op pad te gaan. 

Reizigers die van plan zijn een binnenlandse reis te gaan maken tussen 22 april tot en 5 mei en tussen 18 mei en 24 mei moeten rekening houden met strengere maatregelen. 


Vliegtuig


Zo dienen vliegreizigers in bovengenoemde periodes een zogeheten Electronic Health Alert Card (e-HAC) in te vullen én een negatief Covid-19 testresultaat te overleggen van:

  • een PCR-test of een antigeentest die uiterlijk 1 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, óf
  • een negatief Covid-19-testresultaat van een GeNose C19-test (blaastest) die ter plekke op de luchthaven is uitgevoerd. 


Boot


Reizigers die met de boot reizen dienen een e-HAC in te vullen én een negatief Covid-19-testresultaat te overleggen van:

  • een PCR-test of een antigeentest die uiterlijk 1 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, óf
  • een GeNose C19-test die ter plekke op de haven van vertrek is uitgevoerd.


Trein


Treinreizigers die gebruikmaken van de langeafstandstrein dienen een negatief Covid-19-testresultaat te overleggen van:

  • een PCR-test of een antigeentest die uiterlijk 1 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd, óf
  • een GeNose C19-test die ter plekke op het treinstation van vertrek is uitgevoerd. 


Ander openbaar vervoer


Reizigers die gebruikmaken van het openbaar vervoer anders dan de trein worden willekeurig getest middels een antigeentest of een GeNose C19-test.


Eigen vervoer


Reizigers die gebruikmaken van eigen vervoer worden willekeurig getest op Covid-19. Reizigers worden verzocht:

  • een PCR-test of een antigeentest te laten uitvoeren, uiterlijk 1 x 24 uur vóór vertrek, óf
  • een GeNose C19-test te laten uitvoeren bij een rest area langs de (tol)weg.


Symptomen?


Reizigers jonger dan vijf jaar hoeven geen Covid-19-test af te laten nemen. Reizigers met een negatief testresultaat, maar met bepaalde symptomen, mogen hun reis niet voortzetten. Zij dienen een PCR-test te laten uitvoeren, en, in afwachting van de uitslag van de test, in zelfisolatie te gaan.


Indonesiërs in het buitenland


Eerder riep de Indonesische regering ook Indonesiërs woonachtig in het buitenland op om in de periode 6-17 mei 2021 niet naar Indonesië af te reizen. Zij krijgen het advies hun voorgenomen reis voorlopig even uit te stellen. 


Indonesië hoopt hiermee verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.


In de aanloop naar het einde van de Ramadan, de vastenmaand, keren in Indonesië jaarlijks honderdduizenden mensen terug naar hun geboortedorp om daar Idul Fitri te vieren, het einde van de vastenmaand. Deze traditionele volksverhuizing wordt ook wel mudik genoemd.