Bij een datalek zijn persoonlijke gegevens van vermoedelijk miljoenen inwoners van Indonesië op straat komen te liggen. Het gaat om gegevens zoals naam, woonplaats, geboortedatum, telefoonnummer, maar ook salarisgegevens. 


De privégegevens werden vorige week op een hackersforum te koop aangeboden. Volgens de verkoper gaat het om persoonlijke gegevens van miljoenen Indonesiërs. Het ministerie van Communicatie en Informatica noemt echter een getal van ‘slechts’ 100.002. 


BPJS


De autoriteiten vermoeden dat de datalek heeft plaatsgevonden bij het Indonesische ziekenfonds BPJS Kesehatan omdat de gelekte gegevens overeenkomen met de gegevens die bewaard worden bij deze instelling.


Het ministerie van Communicatie en Informatica heeft BPJS Kesehatan inmiddels op het matje geroepen en er zijn anticiperende maatregelen genomen om verdere verspreiding van privégegevens te voorkomen. BPJS Kesehatan zelf heeft een speciaal team ingezet om de bron van het datalek te achterhalen. 


Misbruik gegevens


Het nieuws over het datalek heeft veel onrust veroorzaakt onder de bevolking. Criminelen kunnen contactgegevens en andere persoonlijke data gebruiken voor het maken van valse identiteitskaarten, het openen van bankrekeningen en het aanvragen van een lening. 


Indonesië ziet de laatste tijd een toename van datalekken. In 2020 werden de gegevens van 15 miljoen gebruikers van Tokopedia, het grootste e-commerce-platform in Indonesië, door een hacker te koop aangeboden. In datzelfde jaar gebeurde hetzelfde met de privégegevens van 230 duizend mensen die een Covid-19-test lieten afnemen.