Indonesië volgde gedurende 28 dagen zo’n 25 duizend gezondheidswerkers in de hoofdstad Jakarta nadat zij hun tweede prik met het Chinese vaccin Sinovac toegediend kregen. En wat blijkt? 


Volgens minister Budi Gunadi Sadikin van Volksgezondheid is het vaccin voor 100 procent werkzaam tegen overlijden en al zeven dagen na de prik voor 96 procent werkzaam tegen ziekenhuisopnames. De gezondheidswerkers werden gevolgd tot eind februari dit jaar. 


Beschermd tegen Covid-19


Sadikin zei ook dat 94 procent van de gezondheidswerkers na de tweede prik beschermd is tegen besmetting met Covid-19. De minister zei tijdens een interview met Bloomberg dat er een zeer sterke daling te zien is in ziekenhuisopnames en overlijdens onder gezondheidswerkers. 


Indonesië was een van de eerste landen die gokte op het Chinese vaccin. In januari 2021 kreeg president Joko ‘Jokowi’ Widodo als eerste persoon in het land een vaccinatie met het Sinovac- vaccin. Sindsdien hebben bijna negen miljoen mensen in Indonesië hun tweede vaccinatie toegediend gekregen. Het merendeel werd ingeënt met het Sinovac-vaccin. 


Minder goed


Het vaccin van de Chinese farmaceut Sinovac Biotech presteerde tijdens klinisch onderzoek veel minder goed dan vaccins geproduceerd door westerse farmaceuten. 


Tegen Bloomberg zegt minister Sadikin dat het niet alleen gaat om de hoogste effectiviteit van een vaccin, maar ook om het zo snel mogelijk inenten van mensen.