De Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft woensdag (13/1/2021) als eerste in Indonesië het coronavaccin toegediend gekregen. Het hele gebeuren werd live op de Indonesische televisie uitgezonden. 


Naast Jokowi werden ook de commandant van de Indonesische strijdkrachten, de nationale politiechef en de minister van Volksgezondheid gevaccineerd. Andere Indonesiërs die live op televisie een vaccinatie kregen, waren onder meer vertegenwoordigers van de zes erkende religies in Indonesië en een bekende Indonesiër die optrad als vertegenwoordiger van de jongere generatie in het land. 


Anders dan in andere landen in de wereld zoals in het Verenigd Koninkrijk en in de VS, wil Indonesië eerst de jonge, werkende groep in de samenleving vaccineren en daarna pas de ouderen. Als eerste zijn diegenen aan de beurt in de leeftijdsgroep van 18 tot 59 jaar. Het plan is om te beginnen met de vaccinatie van beroepsgroepen die in de frontlinie staan tijdens de coronacrisis, zoals gezondheidswerkers, politieagenten en militairen. 


Groepsimmuniteit


Door eerst de jongere leeftijdsgroepen in te enten, wil het land groepsimmuniteit onder de bevolking creëren. Het vaccin is overigens gratis voor alle Indonesiërs. Het is niet bekend of ook niet-Indonesiërs woonachtig in Indonesië in aanmerking komen voor het gratis vaccin. 


Indonesië begon begin dit jaar met de distributie van drie miljoendoses vaccins van de Chinese farmaceut Sinovac Biotech. Het Sinovac-vaccin moet bewaard worden op een temperatuur tussen de +2°C en +8°C. Dat zal geen makkelijke opgave worden in een land waar de infrastructuur in sommige gebieden ontoereikend is. Gezondheidsfunctionarissen twijfelen of er wel voldoende koelcapaciteit is om de vaccins op die temperaturen te bewaren. 


Halalverklaring


Indonesië ontving de eerste lading Sinovac-vaccins op 6 december 2020. Het vaccineren kon ruim een maand later beginnen nadat het vaccin werd goedgekeurd voor noodgebruik door de Indonesische voedsel- en geneesmiddelenautoriteit BPOM en nadat Majelis Ulama Indonesia (MUI), de belangrijkste raad van moslimgeleerden in Indonesië het Chinese vaccin halal had verklaard. Zonder deze halalverklaring is inenting met het Sinovac-vaccin niet toegestaan. 


Indonesië is het eerste land buiten China waar het Sinovac-vaccin op grote schaal wordt ingezet.