De Indonesische regering heeft het AstraZeneca-vaccin veilig verklaard. Eerder deze maand stopte het land tijdelijk met de distributie en het gebruik van het vaccin met batchnummer CTMAV547 na het overlijden van een 22-jarige man. 


In een persverklaring op donderdag (27/5/2021) zei de Indonesische Voedsel- en Geneesmiddelenautoriteit BPOM dat vaccins met bovengenoemd batchnummer aan de kwaliteitseisen voldoen en veilig zijn voor gebruik. 


22-jarige man


BPOM voerde niet lang na het overlijden van de man steriliteits- en toxiteitstests uit. Op basis van die tests concludeerde de autoriteit dat er geen verband is tussen de kwaliteit van AstraZeneca-vaccins met batchnummer CTMAV547 en het overlijden van de man.


De tijdelijke opschorting van het AstraZeneca-vaccin met bovengenoemd batchnummer kwam bijna twee weken na het overlijden van een 22-jarige man uit Jakarta die op 5 mei 2021 werd ingeënt met het vaccin. Hij overleed een dag later onderweg naar het ziekenhuis.  


Gelijke toegang


De vaccins waarvan de distributie en het gebruik tijdelijk werden stopgezet, bestaan uit 450 duizend doses die deel uitmaken van bijna 3,85 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin die Indonesië in april dit jaar ontving onder het zogeheten Covax-programma dat erop gericht is om landen gelijke toegang te verlenen tot vaccins.


De doses van het vaccin met batchnummer CTMAV547 werden onder meer verdeeld onder het leger en gedistribueerd naar Jakarta en Noord-Sulawesi.