De Indonesische regering werkt aan een plan om 25 procent van de in Jakarta gevestigde ambtenaren naar Bali te sturen om van daaruit hun werk te doen. De regering wil helpen bij het herstellen van de economie van het toeristeneiland dat keihard is getroffen door de Covid-19-pandemie. 


Door ambtenaren naar Bali te sturen om vanuit het eiland hun werk te doen, hoopt de regering bedrijven uit de private sector aan te moedigen dit voorbeeld te volgen wat mogelijk een positief effect kan hebben voor de bezettingsgraad van hotels op het eiland. 


Nusa Dua


Het ‘Work From Bali’-initiatief staat onder toezicht van het coördinerende ministerie van Maritieme Zaken en Investeringen dat eerder deze maand een samenwerkingsverband met hotels in Nusa Dua ondertekende om ambtenaren van zeven ministeries uit Jakarta te huisvesten.  


Het is nog niet duidelijk wanneer dit initiatief in de praktijk zal worden gebracht. Indonesische media noemen het derde kwartaal van 2021 als startdatum. 


Van ‘Work From Bali’ tot ‘Work From Any Destination’


Als het ‘Work From Bali’-programma goed verloopt, hoopt minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Economie dat andere bestemmingen in Indonesië spoedig kunnen volgen in wat hij noemt het ‘Work From Any Destination’-programma.


Hotels en andere onderkomens die in aanmerking komen voor dit programma dienen volgens de minister wel aan een aantal voorwaarden te voldoen, zoals het hebben van een goede internetverbinding, een stabiele stroomvoorziening en een goede infrastructuur. 


Coronavrije gebieden


Indonesië is al in gesprek met een aantal landen, waaronder Singapore en Rusland, om overeenstemming te bereiken omtrent regelingen die nodig zijn voor het verwezenlijken van zogeheten coronavrije reiscorridors. Eerder werd Nederland ook al genoemd als gesprekspartner. Het is niet duidelijk of het land nog steeds betrokken is bij de besprekingen. 


Met het verwezenlijken coronavrije gebieden, ook wel ‘groene zones’ genoemd, hoopt Indonesië weer buitenlandse toeristen te kunnen verwelkomen. 


Tot nu toe zijn Bali, Batam en Bintan door de Indonesische overheid aangemerkt als groene zones. De opening van Bali voor buitenlandse toeristen ligt volgens Sandiaga Uno op schema.