In Indonesië is een man overleden nadat hij was ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca. De Indonesische autoriteiten zeggen echter dat er geen plannen zijn om te stoppen met het vaccineren met het AstraZeneca- vaccin. 


Een 22-jarige man uit de Indonesiche hoofdstad Jakarta overleed donderdag (6/5/2021) nadat hij een dag eerder ingeënt werd met het AstraZeneca-vaccin. 


Volgens lokale media kreeg de man kort na vaccinatie last van hoofdpijn, koorts en spierpijn. De volgende dag verergerden zijn klachten. Hij overleed onderweg naar het ziekenhuis. 


Nabestaanden zeggen dat de man gezond was voordat hij werd ingeënt met het vaccin en dat hij geen chronische aandoening heeft. Volgens zijn familie is de man gestorven aan de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin 


Onvoldoende bewijs


Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt echter dat het onwaarschijnlijk is dat er een verband is tussen het overlijden van de man en het vaccineren met AstraZeneca. Er zou hier onvoldoende bewijs voor zijn. 


Indonesië ontving de eerste lading AstraZeneca-vaccins 8 maart dit jaar. De vaccins werden vervoerd door de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM


Covax


De vaccins, die ontwikkeld zijn door de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca, zijn gebruiksklaar en worden geleverd via het Covax-programma. Covax is erop gericht dat landen gelijke toegang hebben tot vaccins.


Indonesië heeft sinds de aftrap van de vaccinatiecampagne op 13 januari dit jaar meer dan 13 miljoen mensen gevaccineerd tegen Covid-19. Het merendeel van hen is ingeënt met het door China geproduceerde Sinovac-vacin.