‘Tantric Full Body Orgasm’. Zo heet de acht uur durende yogasessie die op 8 mei 2021 in Ubud, Bali, had moeten plaatsvinden en die op last van de Balinese autoriteiten uiteindelijk is afgelast. De organisator van de yogasessie, een Canadees, is inmiddels het land uitgezet. 


De 38-jarige organisator met de initialen CK plaatste de advertentie van de yogasessie op sociale media en enkele websites. Deelnamekosten? 20 euro per persoon. 

 

De advertentie ging viraal en veroorzaakte veel ophef waarop de autoriteiten van Bali meteen een onderzoek instelden. 


Ademhalingstechnieken


In een verklaring zei CK dat de yogasessie gericht was op het aanleren van de juiste ademhaling door middel van ademshalingsoefeningen en – technieken. Er zou volgens CK geen sprake zijn van het overbrengen van een seksuele boodschap. Dat schrijft Bali Post


CK zei ook dat de advertentie al een tijd geleden was geplaatst, en dat hij deze vergeten was te verwijderen. 


Denpasar-Jakarta-Doha-Canada


Hoe het ook zij, de Balinese immigratiedienst is niet te spreken over de geplande yogasessie. ‘CK laat zien dat hij geen respect toont voor de lokale gebruiken en cultuur’, staat op de Facebookpagina van de immigratiedienst. 


CK is op zondag (9/5/2021) het land uitgezet. De man vertrok om 15.20 uur vanuit I Gusti Ngurah Rai International Airport in Denpasar, Bali, richting Soekarno-Hatta International Airport in Tangerang. Daar werd hij de volgende ochtend op een vliegtuig van Qatar Airways gezet richting Canada, via Doha.


Respect voor lokale gebruiken


Voorafgaand aan zijn uitzetting zei de gouverneur van Bali, Wayan Koster, tijdens een persconferentie dat de reputatie van Bali als toeristische bestemming schade kan oplopen door het onrespectvolle gedrag van de Canadees. Het is volgens de gouverneur duidelijk dat CK geen respect heeft getoond voor de lokale tradities. 


De gouverneur richtte zich vervogens op CK die naast hem zat en zei: ‘Als je hier wilt terugkomen, is het belangrijk dat je eerst respect toont voor de Balinese gebruiken.’ Dat schrijft The Jakarta Post


Artikel 75 lid 6 van de immigratiewet


CK is op 9 april 2021 Indonesië binnengekomen op een visit visa. Uit gegevens van de immigratiedienst blijkt dat de Canadees geen gecertificeerd yoga-instructeur is en niet in het bezit is van een werkvergunning.   


De Indonesische immigratiedienst zegt dat CK artikel 75, lid 6 van de Indonesische immigratiewet uit 2011 heeft overtreden. 


Volgens dit artikel zijn immigratiebeambten gemachtigd op te treden tegen buitenlanders op Indonesisch grondgebied die activiteiten uitvoeren die gevaarlijk worden geacht voor de nationale veiligheid en de openbare orde, of tegen buitenlanders die de Indonesische wet- en regelgeving niet respecteren of overtreden.


Niet de eerste keer


Het is niet de eerste keer dat er op het Indonesische eiland Bali reclame wordt gemaakt voor orgastische yogasessies. Eerder dit jaar arresteerde de Indonesische politie een Australiër die begin maart een zogeheten 'Tantric Full Body Energy Orgasm Retreat' organiseerde. De Australiër werd niet het land uitgezet, omdat hij houder is van een ITAS, een tijdelijke verblijfsvergunning die tot 8 maart 2022 geldig is, schrijft iNews.id.


Nieuwssite Kumparan schrijft dat de autoriteiten sinds 2020 tientallen organistische yogalessen hebben afgelast die door buitenlanders zijn georganiseerd. De autoriteiten maken melding van 160 evenementen in 2020 en 50 evenementen in 2021.