Mediabedrijf Bloomberg meldt dat Garuda Indonesia mogelijk van plan is een ingrijpend herstructureringsprogramma door te voeren waarbij de vloot gehalveerd wordt. De nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië acht ingrijpende maatregelen noodzakelijk om als bedrijf de financiële crisis, veroorzaakt door de Covid-19-pandemie, te overleven. 


Op een geluidsopname in handen van Bloomberg zou te horen zijn hoe Garuda Indonesia-CEO Irfan Setiaputra op 19 mei 2021 zijn werknemers toespreekt: ‘Wij hebben 142 toestellen en volgens een voorlopige berekening over hoe wij dit herstel zien verlopen, zullen we opereren met niet meer dan 70 toestellen.’ 


Garuda Indonesia vliegt nu al met een verminderde capaciteit. De bekendmaking door Setiaputra heeft geen betrekking op de vloot van dochtermaatschappij Citilink. 


Miljardenschuld 


Ook zou de Garuda Indonesia-CEO hebben gezegd dat het bedrijf een miljardenschuld heeft die dagelijks verder oploopt omdat betalingen aan leveranciers en leasemaatschappijen worden uitgesteld. Er is sprake van een negatieve cashflow en een negatief eigen vermogen, laat Setiaputra verder weten.


Setiaputra acht ingrijpende reorganisatiemaatregelen noodzakelijk. Het niet uitvoeren van het herstructureringsprogramma kan het abrupte einde betekenen van het bedrijf, aldus de CEO.


Setiaputra weigerde commentaar te geven tegenover Bloomberg over zijn uitspraken.


Vervroegd pensioen


In een afzonderlijke schriftelijke verklaring die twee dagen later werd verstuurd, zei Setiaputra dat Garuda Indonesia werknemers wil aanbieden om met vervroegd pensioen te gaan wat voor het bedrijf een belangrijke kostenbesparing kan betekenen. 


In november 2020 beëindigde Garuda Indonesia vroegtijdig het contract van zo'n 700 werknemers, die sinds mei dat jaar al onbetaald verlof kregen. 


Corona


De nationale luchtvaartmaatschappij is hard geraakt door de coronacrisis en wordt geconfronteerd met een sterke daling van het aantal vliegreizigers, onder meer als gevolg van de door de overheid opgelegde reisbeperkingen en de sluiting van grenzen waardoor reizigers genoodzaakt waren hun vlucht te annuleren.