Indonesië heeft besloten de opening van Bali voor buitenlandse toeristen voorlopig uit te stellen. In elk geval totdat het aantal Covid-19-gevallen in het land aanzienlijk gedaald is. Dat heeft minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Economie bekendgemaakt. 


Indonesië was van plan eind juli of begin augustus dit jaar het eiland weer open te stellen voor buitenlandse toeristen. Gezien de huidige situatie lijkt het de regering verstandiger van dat voornemen af te zien en te wachten tot gunstiger omstandigheden, aldus minister Uno aan persbureau Reuters


Aangescherpte inreisregels


De afgelopen weken kampt Indonesië, waar de deltavariant flink huishoudt, met een stijging van coronabesmettingen. Om de situatie enigszins onder controle te houden, hebben de Balinese autoriteiten de inreisregels voor het eiland aangescherpt


Zo mogen binnenlandse luchtreizigers het eiland per ingang van 30 juni 2021 alleen nog maar bezoeken met een negatief Covid-19 testresultaat van een PCR-test op zak. Voorheen was een negatief Covid-19 testresultaat van een antigeentest nog toegestaan. 


Voorrang vaccinaties


Bali kreeg van de Indonesische regering voorrang bij de vaccinatie tegen het coronavirus. Het vaccinatieprogramma laat volgens minister Uno bemoedigende resultaten zien, waarbij de meeste gevaccineerde inwoners die besmet waren geraakt met het virus, milde symptomen vertoonden. 


Terwijl de bedbezetting in ziekenhuizen in veel delen van het buureiland Java de 100 procent nadert, ligt de bedbezetting in ziekenhuizen op Bali onder de 50 procent, aldus Sandiaga Uno. 


Zo’n 71 procent van de Balinezen heeft inmiddels de eerste prik gekregen. Minister Uno verwacht dat volledige vaccinatie voor 70 procent van de Balinese bevolking eind juli kan worden bereikt. 


De coronapandemie heeft een verwoestend effect op de economie van Bali, dat al decennialang een magneet is voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen.