Persbureau Reuters meldde op 17 juni 2021 dat meer dan 350 gezondheidswerkers in Kudus, Midden-Java, het coronavirus hebben opgelopen en dat tientallen van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis ondanks dat zij zijn ingeënt tegen Covid-19. Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid zegt dat meer dan de helft van hen inmiddels genezen is verklaard en dat het vaccin dat zij kregen toegediend effectief is. 


Op haar website laat het Indonesische ministerie van Volksgezondheid weten dat op 12 juni 2021 308 gezondheidswerkers in Kudus positief waren getest op Covid-19. Vijf dagen later is 90 procent van het aantal gezondheidswerkers dat in thuisisolatie zat, inmiddels alweer aan het werk gegaan. 


Badai Ismoyo, hoofd van de gezondheidsdienst in Kudus, laat weten dat bijna 100 procent van de in totaal 6000 gezondheidswerkers in Kudus de eerste en tweede dosis van het Covid-19-vaccin al hebben gehad. 


Slechts 5,13 procent


Dat er van hen zijn slechts 308 of 5,13% besmet zijn geraakt met het virus, én dat het merendeel van hen reeds genezen is verklaard en alweer aan het werk is gegaan, laat zien dat het vaccin dat zij toegediend hebben gekregen effectief beschermt tegen het coronavirus, aldus Ismoyo.


Ook Abdul Aziz Achyar, directeur van het dr. Loekmono Hadi ziekenhuis in Kudus, meent dat het vaccin, dat de gezondheidswerkers in Kudus toegediend hebben gekregen, effectief is. Uit gegevens van 17 juni 2021 blijkt dat slechts 11 van de in totaal 153 positief geteste gezondheidswerkers, werkzaam in het dr. Loekmono, in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. De rest ging in thuisisolatie. 


59 van die 153 positief geteste gezondheidswerkers zijn reeds genezen verklaard. 'Dit laat zien dat het Covid-19-vaccin de kans op gezondheidsklachten en sterfte vermindert', zegt Achyar.


Chinees vaccin


Gezondheidswerkers in Indonesië, aangewezen als prioriteitsgroep, kregen als eerste de mogelijkheid zich te vaccineren toen het nationaal vaccinatieprogramma in januari 2021 van start ging.


Bijna alle gevaccineerde gezondheidswerkers werden ingeënt met het Chinese Sinovac-vaccin. Het vaccin dat ontwikkeld is door de Chinese farmaceut CoronaVac is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurd voor noodgebruik. De WHO zegt dat uit resultaten blijkt dat het vaccin een effectiviteit heeft van 51%.


Deltavariant


Kudus kampt met een grote corona-uitbraak waarvan wordt aangenomen dat deze veroorzaakt wordt door de zeer besmettelijke Indiase deltavariant. Gezondheidsexperts spreken van een zorgwekkende situatie. 


Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken wil de Indonesische regering het vaccinatieprogramma versnellen. Het leger en de politie worden ingezet om te helpen bij het vaccineren. 

 

Ook komt er een strengere handhaving op het naleven van de coronamaatregelen. Steeds meer mensen houden zich niet aan de door de overheid vastgestelde gezondheidsprotocollen. En dat zou een van de oorzaken zijn van de toename van het aantal actieve Covid-19-gevallen in het land.