De Indonesische Voedsel- en Geneesmiddelenautoriteit BPOM heeft het Chinese Sinovac-vaccin goedgekeurd voor noodgebruik bij kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar. Het land kampt met een toenemend aantal coronabesmettingen onder kinderen. 


Volgens de Indonesische Vereniging van Kinderartsen IDAI valt 12,5 procent van het totaal aantal bevestigde Covid-19-gevallen in Indonesië in de leeftijdsgroep 12 tot 18 jaar. Ook spreekt IDAI van een hoog sterftecijfer onder kinderen in de leeftijdsgroep 10-18 jaar, namelijk 30 procent. 


Nieuwe virusvarianten


De Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo hoopt dat er snel begonnen kan worden met het vaccineren van kinderen tegen Covid-19. 


Door de recente opkomst van nieuwe virusvarianten, waaronder de Indiase deltavariant, kampt het land met een stelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Ook het reisgedrag van Indonesiërs in de vakantieperiode aan het einde van de vastenmaand heeft bijgedragen aan de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. 


Vaccinatietempo opvoeren


Het Sinovac-vaccin van de Chinese farmaceut Sinovac Biotech vormt de hoofdmoot van het Indonesische vaccinatieprogramma dat begin dit jaar van start ging. Ook AstraZeneca van de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca PLC maakt deel uit van het vaccinatieprogramma. 


Verder verwacht Indonesië in augustus dit jaar een lading van 50 miljoen doses van het Duits-Amerikaanse vaccin Pfizer. 


Het land staat onder grote druk het vaccinatietempo snel op te voeren. Verscheidene ziekenhuizen in de zogeheten rode zones kampen met overcapaciteit.