Buitenlanders die in de periode 3-20 juli 2021 de gezondheidsprotocollen op Bali overtreden, worden direct Indonesië uitgezet. In die periode zijn op de eilanden Java en Bali noodmaatregelen van kracht - in Indonesië PPKM darurat genoemd - waarbij er strenger wordt opgetreden tegen overtreders van de coronamaatregelen. 


‘Wij gaan hard optreden tegen buitenlanders die zich niet houden aan de gezondheidsprotocollen, waarbij wij zullen overgaan tot deportatie’, zegt Jamaruli Manihuruk, woordvoerder van het ministerie van Justitie en Mensenrechten tijdens een persconferentie op Bali. Dit is volgens Manihuruk in overeenstemming met artikel 75, lid 6 van de Indonesische immigratiewet uit 2011, aldus Manihuruk. 


Volgens artikel 75, lid 6 van de Indonesische immigratiewet zijn immigratiebeambten gemachtigd op te treden tegen buitenlanders op Indonesisch grondgebied die activiteiten uitvoeren die gevaarlijk worden geacht voor de nationale veiligheid en de openbare orde, of tegen buitenlanders die de Indonesische wet- en regelgeving niet respecteren of overtreden.


Geldboete geschrapt


Deze maatregel verschilt van de regeling die eerder dit jaar in het leven werd geroepen door I Wayan Koster, de gouverneur van Bali. Volgens die regeling krijgen buitenlandse overtreders van de coronamaatregelen bij de eerste overtreding een boete van 1 miljoen rupiah, en bij een tweede overtreding wordt de overtreder het land uitgezet. 


In de periode waarin de noodmaatregelen van kracht zijn, geldt de geldboete van 1 miljoen rupiah niet meer. Buitenlanders op Bali die de coronamaatregelen overtreden, worden meteen het land uitgezet. 


Jamaruli kan nog niet zeggen tot wanneer deze sanctie wordt toegepast. Wel zegt hij dat de sanctie wordt geëvalueerd na afloop van de noodmaatregelen op Bali.


PPKM darurat


De Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo kondigde op donderdag 1 juli 2021 een reeks noodmaatregelen aan voor de eilanden Java en Bali. Indonesië kampt met een nieuwe corona-uitbraak, waarbij de zeer besmettelijke deltavariant snel om zich heen grijpt. 


De noodmaatregelen die in Indonesië PPKM darurat worden genoemd, treden op 3 juli in werking en duren tot 20 juli 2021. De noodmaatregelen op Java en Bali zijn erop gericht het aantal bevestigde Covid-19-gevallen terug te dringen tot minder dan 10.000 per dag. 


PPKM (Penerapan Pembatasan Kegiatan Masyarakat) darurat betekent vrij vertaald noodbeperkingen.