Indonesië heeft drie buitenlanders het land uitgezet en 19 de toegang tot het land geweigerd. Reden? Het overtreden van de coronamaatregelen en het niet bij zich hebben van een vaccinatiebewijs. 


Overtreden coronamaatregelen


Op 8 juli 2021 voerden de autoriteiten in de toeristische trekpleister Canggu (Zuid-Bali) extra controles uit op de naleving van de coronamaatregelen. De autoriteiten hebben 17 overtredingen vastgesteld, 14 daarvan werden begaan door niet-Indonesische staatsburgers. 


Op aanraden van het Covid-19 responsteam hebben de autoriteiten drie van hen - een 26-jarige Ier, een 22-jarige Amerikaan en een 26-jarige Rus - op maandag 12 juli 2021 het land uitgezet. De 11 overige buitenlanders kregen een berisping of een geldboete van 1 miljoen rupiah. 


Licht, matig, ernstig


Woordvoerder I Dewa Nyoman Rai Dharmadi van het Covid-19 responsteam op Bali legt uit dat de zwaarte van de straf afhangt van de overtreding


Zo valt het gebruik van een ongeschikt mondkapje in de categorie ‘licht vergrijp’. De overtreder krijgt een vervangend mondkapje en een waarschuwing om de volgende keer het juiste mondkapje te dragen.


Het onjuiste gebruik van een mondkapje valt in de categorie ‘matig vergrijp’. In dit geval kan de buitenlandse overtreder een geldboete opgelegd krijgen van 1 miljoen rupiah. 


Het zonder mondkapje over straat lopen valt onder ‘ernstig vergrijp’. In dat geval kan het Covid-19 responsteam er bij de immigratiedienst op aandringen over te gaan op uitzetting van de overtreder. 


Meteen het land uit


Ook een 33-jarige Russin komt in aanmerking voor uitzetting. De vrouw, die positief werd getest op Covid-19 weigerde in quarantaine te gaan. Zij zit momenteel in zelfisolatie in een hotel in Kuta en wordt na haar quarantaineperiode het land uitgezet.


Sinds het begin van de invoering van de noodbeperkingen die van 3 juli tot 20 juli 2021 duren, hebben de autoriteiten van Bali aangekondigd hard te zullen optreden tegen  buitenlanders die de coronamaatregelen op het eiland aan hun laars lappen. Zij worden direct Indonesië uitgezet. Geldboetes worden niet meer uitgedeeld. 


De praktijk is anders, blijkt wel. 


Geen vaccinatiebewijs


Nieuwssite Liputan6 schrijft dat sinds de invoering van de noodbeperkingen of PPKM darurat, Indonesië aan zeker 19 niet-Indonesische staatsburgers de toegang tot het land heeft geweigerd. Het gaat om 19 buitenlanders die in Indonesië arriveerden via Soekarno-Hatta International Airport in Jakarta. 


Volgens de luchthavenautoriteiten konden zij geen vaccinatiebewijs overleggen en was het doel van hun bezoek aan Indonesië niet duidelijk. De geweigerde buitenlanders komen uit de VS, Saoedi-Arabië, Duitsland, Frankrijk, Brazilië, Afrika, Filipijnen, Bangladesh en Maleisië.