De coronasituatie in Indonesië verslechtert. Het aantal bevestigde gevallen van Covid-19 ligt de afgelopen dagen boven de 30 duizend per dag. Reden voor Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten om inreisbeperkingen in te voeren voor reizigers uit Indonesië. 


Singapore


Singapore heeft met onmiddellijke ingang inreisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit Indonesië die geen Singaporese staatsburger of geen permanente inwoner zijn. Dat heeft het ministerie van Gezondheid van Singapore op 10 juli 2021 bekendgemaakt op haar website


De inreisbeperkingen maken deel uit van de aangescherpte grenscontrole in verband met de stijging van het aantal coronabesmettingen in Indonesië. Toelating tot Singapore kan worden overwogen indien er aanvullende maatregelen zijn genomen met betrekking tot veiligheidsbeheer, aldus het ministerie. 


Tevens geldt vanaf 12 juli 2021 een transitverbod voor alle reizigers met een reisgeschiedenis naar Indonesië in de afgelopen 21 dagen. 


Inreisvereisten


Alle reizigers die Singapore binnenkomen, dienen een geldig negatief Covid-19 testresultaat van een PCR-test te overleggen die uiterlijk 48 uur vóór vertrek naar Singapore is uitgevoerd. Dit was voorheen nog 72 uur voor vertrek.  


Reizigers die in Singapore arriveren zonder een geldig negatief Covid-19 testresultaat van een PCR-test kan de toegang tot Singapore worden ontzegd. Van reizigers die in het bezit zijn van een permanente verblijfsvergunning of een lange termijn pas en die niet aan deze nieuwe vereisten kunnen voldoen, kan de vergunning worden ingetrokken. 


Alle reizigers worden onderworpen aan: 

  • 14-daagse Stay-Home Notice (SHN) in speciale SHN-faciliteiten;
  • Covid-19 PCR-test bij aankomst en een PCR-test op dag 14 na aankomst; en
  • een zelf-toegediende antigeentest op dag 3, 7 en 11 na aankomst. 


Verenigde Arabische Emiraten 


Ook de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben inreisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit Indonesië. Dat meldt het Indonesische consulaat in Dubai en de Noordelijke Emiraten


Met ingang van 11 juli 2021 geldt een inreisverbod voor vliegreizigers en transitpassagiers uit Indonesië. Ook reizigers met een reisgeschiedenis naar Indonesië in de afgelopen 14 dagen voorafgaand aan vertrek naar de VAE mogen de Verenigde Arabische Emiraten voorlopig niet in.


Uitzonderingen


Het inreisverbod laat wel ruimte voor enkele uitzonderingen, zoals voor VAE-staatsburgers en eerstegraads familieleden, diplomatieke missies, officiële delegaties, ambassadepersoneel, houders van het gouden en zilveren visum van de VAE, en werknemers in de essentiële sectoren. 


Uitgezonderd van de reisbeperkingen zijn transit- en cargovluchten naar en vanuit Indonesië en de bemanningsleden van deze vluchten. 


Inreisvereisten


Uitgezonderde categorieën dienen wel een negatief Covid-19 testresultaat van een PCR-test te overleggen die uiterlijk 48 uur vóór vertrek naar de VAE is uitgevoerd door erkende laboratoria. Het testresultaat moet voorzien zijn van een QR-code. 


Voorts dienen personen in de uitgezonderde categorieën verplicht 10 dagen in quarantaine te gaan, en worden zij onderworpen aan een PCR-test bij aankomst in de VAE, een test op de vierde dag en nog een test op de achtste dag na aankomst. 


Hongkong


Eerder stelde Hongkong ook al een tijdelijk verbod in voor alle passagiersvluchten vanuit Indonesië. De autoriteiten in Hongkong hebben Indonesië aangemerkt als zeer hoog risicoland. 


Het tijdelijke verbod treedt op vrijdag 25 juni 2021 in werking en wordt regelmatig geëvalueerd en wanneer nodig aangepast.