Indonesië heeft op donderdag (19/8/2021) de eerste lading coronavaccins ontvangen uit Nederland. Het gaat om 450 duizend vaccins van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca. Nederland heeft toegezegd in totaal drie miljoen vaccins te zullen schenken aan Indonesië. 

 

‘Vannacht hebben wij 450 duizend doses AstraZeneca-vaccins mogen ontvangen van de Nederlandse regering’, aldus de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno LP Marsudi tijdens een virtuele persconferentie op donderdag (19/8/2021). Het is de eerste levering van in totaal drie miljoen vaccins die Nederland aan Indonesië zal schenken, aldus de minister. 

 

Dankbaarheid en waardering


De donatie van de vaccins is het resultaat van gesprekken tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen die in juli dit jaar plaatsvonden in Den Haag. 

 

‘Namens de Indonesische regering wil ik mijn dankbaarheid en waardering uitspreken jegens de Nederlandse regering voor haar steun in de vorm van dosisverdeling en voor een nauwere samenwerking in de toekomst’, aldus minister Marsudi. 

 

Zelf bekostigd


Eerder die dag ontving Indonesië ook de allereerste zending Pfizer-vaccins. Het gaat om een lading van 1,56 miljoen doses. Vorige maand sloot Indonesië een deal met Pfizer. Daardoor kan het land tegen het einde van dit jaar rekenen op 50 miljoen Pfizer-vaccins. 

 

De aanschaf van de vaccins van Pfizer wordt bekostigd uit eigen middelen. Indonesië ontvangt deze Amerikaans-Duitse vaccins dus niet vanuit Covax, een initiatief dat erop gericht is om alle landen gelijke toegang te verlenen tot vaccins. 

 

Grotere voorraad


Met de meest recente levering bestaat de voorraad Covid-19 vaccins van Indonesië uit meer dan 191 miljoen doses. Indonesië maakt tot nu toe vooral gebruik van het Chinese Sinovac-vaccin en het Brits-Zweedse AstraZeneca-vaccin. 

 

In juli dit jaar ontving het land ook al een lading vaccins van het Amerikaanse merk Moderna. Dit vaccin wordt vooralsnog gebruikt als 'booster'-prik voor gezondheidswerkers.