Het aantal nieuwe bevestigde gevallen van Covid-19 in Indonesië blijft afnemen. Meerdere gebieden op het eiland Java worden ingeschaald op een lager risiconiveau, met uitzondering van Yogyakarta. Ook Bali blijft, net als Yogyakarta, voorlopig op het hoogste risiconiveau. 

 

De ziekenhuisbezetting in meerdere gebieden op Java is de afgelopen week aanzienlijk gedaald, aldus president Joko ‘Jokowi’ Widodo tijdens een virtuele persconferentie op maandag 30 augustus 2021

 

Steeds meer gebieden op het dichtbevolkte eiland, die eerder waren ingeschaald op risiconiveau 4 (het hoogste risiconiveau), krijgen een lager risiconiveau. Het gaat onder meer om Malang (Oost-Java) en Solo (Midden-Java). Ook Semarang (provinciehoofdstad van Midden-Java), eerder nog ingeschaald op risiconiveau 3, mag zelfs nog een trede lager naar niveau 3. 

 

Andere landen

 

Ook gebieden buiten Java laten een goede ontwikkeling zien, aldus de president. Desondanks roept Jokowi iedereen op alert te blijven en te kijken naar de situatie in andere landen: ‘Sommige landen, waar meer dan 60 procent van de bevolking al is gevaccineerd, hebben te maken met een nieuwe coronagolf.’

 

Volgens de president komt dit doordat de bevolking daar niet gedisciplineerd is in het naleven van de gezondheidsmaatregelen. Jokowi roept landgenoten dan ook op zich te laten vaccineren en zich te houden aan de gezondheidsmaatregelen. 

 

Versoepelingen

 

In een afzonderlijke persconferentie zei coördinerend minister Luhut Pandjaitan van Maritieme Zaken en Investeringen dat er versoepelingen komen voor onder meer restaurants en niet-essentiële sectoren. 

 

Zo mogen restaurants in overdekte winkelcentra opereren met een maximumcapaciteit van 50 procent. Dit was eerder nog 25 procent. Overdekte winkelcentra, de malls, mogen een uurtje langer openblijven. 

 

Bali 

 

De coronamaatregelen voor de eilanden Java en Bali worden wekelijks geëvalueerd en indien nodig aangepast. Voor gebieden buiten Java en Bali vindt de evaluatie elke twee weken plaats.  

 

Het risiconiveau voor Bali blijft voorlopig staan op het hoogste niveau, maar coördinerend minister Pandjaitan verwacht dat de situatie zich daar snel zal verbeteren.