Omdat de coronasituatie er inmiddels zo verbeterd is, staat Bali vanaf dinsdag 14 september 2021 niet meer op het hoogste risiconiveau. Het Indonesische eiland mag een trede lager, van niveau 4 naar 3. 

 

Het aantal ziekenhuisopnames wegens Covid-19 en het aantal nieuwe bevestigde gevallen laten een dalende lijn zien. Reden voor de Indonesische regering om Bali in te schalen op een lager risiconiveau. 

 

Coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen Luhut Binsar Pandjaitan die tevens verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië zei vorige week nog dat Bali mogelijk nog een week heeft voordat het op een lager risiconiveau ingeschaald kan worden. De ziekenhuisbezetting op het eiland was namelijk nog aan de hoge kant. 

 

Versoepelingen 

 

Hoe lager het risiconiveau, hoe meer versoepelingen. Vorige week gingen malls (winkelcentra) op Bali als proef weer open met strikte naleving van de gezondheidsprotocollen. Toegang wordt alleen verleend aan bezoekers die in het bezit te zijn van de regeringsapp PeduliLindungi met daarop het vaccinatiebewijs van de houder. 

 

Bioscopen in gebieden die zijn ingeschaald op risiconiveau 3 en 2 mogen weer bezoekers ontvangen. Zij mogen 50 procent van de maximale capaciteit benutten. Bezoekers moeten de gezondheidsprotocollen strikt naleven en dienen in het bezit te zijn van de app PeduliLindungi. Met andere woorden bezoekers dienen gevaccineerd te zijn tegen Covid-19.

 

Ook steeds meer toeristische attracties in gebieden die zijn ingeschaald op risiconiveau 3 mogen hun deuren weer openen voor publiek. 

 

Geen enkele provincie op het hoogste risiconiveau

 

Naast Bali, mogen ook de provincies Oost-Kalimantan en Noord-Kalimantan het hoogste risiconiveau vaarwel zeggen. Dit betekent dat er op dit moment geen enkele provincie in Indonesië is die is ingeschaald op risiconiveau 4. 

 

Een aantal steden op het eiland Java, zoals Cirebon, Purwarkarta en Brebes, blijft echter voorlopig nog steeds staan op niveau 4. 

 

Inreisbeperkingen

 

Ondanks de goede ontwikkelingen in Indonesië, blijven de inreisbeperkingen voor buitenlandse bezoekers nog steeds van kracht. De regering hoopt hiermee nieuwe varianten van het coronavirus buiten de deur te houden. 

 

Indonesië heeft  twee luchthavens in het land aangemerkt als toegangspunt (entry points) voor internationale reizigers. Dit betekent dat internationale reizigers Indonesië alleen mogen binnenkomen of verlaten via de door de overheid aangewezen luchthavens: Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta) en Sam Ratulangi International Airport (Manado, Noord-Sulawesi). 


Alleen personen die een geldige Indonesische (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben, zoals houders van visa (diplomatiek, officieel/service), houders van KITAS en ITAS, buitenlandse reizigers voor medische en humanitaire doeleinden en bemanningsleden van zee- en luchtvaart, mogen inreizen.