De komodovaraan, ‘s werelds grootste hagedis, wordt met uitsterven bedreigd. Dat komt door de opwarming van de aarde en door menselijke activiteit. Dit heeft de Internationale Organisatie voor Natuurbehoud (IUCN) bekendgemaakt tijdens het World Conservation Congress (3-11 september 2021) in het Franse Marseille. 

 

Tijdens het congres gaf IUCN ook de zogeheten Rode Lijst van bedreigde soorten vrij. De lijst geeft de status weer van duizenden dier- en plantensoorten en laat zien welke soorten het grootste risico lopen op uitsterven. 

 

Van kwetsbaar naar bedreigd

 

De IUCN Rode Lijst-update laat zien dat de status van de komodovaraan is verschoven van ‘kwetsbaar’ (vulnerable) naar ‘bedreigd’ (endangered). 


Een soort die is ingedeeld in de categorie ‘kwetsbaar’ gaat sterk achteruit en loopt het risico om bedreigd te worden. Terwijl een soort die is ingedeeld in de categorie ‘bedreigd’ een zeer hoge kans heeft om uit te sterven. 

 

De stijgende zeespiegel en de stijgende gemiddelde temperaturen vormen een bedreiging voor het leefgebied van de hagedissensoort op het Indonesische eiland Komodo en de omringende eilanden. Volgens IUCN zal in de komende 45 jaar 30 procent van hun habitat verloren gaan. 

 

Komodo Nationaal Park


De komodovaraan kan tot wel drie meter lang worden. De dieren leven in het wild in het Komodo Nationaal Park  dat bestaat uit drie grotere eilanden - Komodo, Rinca en Padar - en een aantal kleinere. 


Op de eilanden Komodo en Rinca waar de meeste komodovaranen leven, is de populatie van komodovaranen relatief stabiel. Dat komt omdat de eilanden deel uitmaken van het Komodo Nationaal Park dat beschermd gebied is. 

 

Jurassic Park

 

Milieuorganisaties maken zich echter zorgen om de situatie op het eiland Rinca waar zo’n 3000 komodovaranen leven. Daar is men bezig met de realisatie van een ‘Jurassic Park’-achtig toeristische trekpleister

 

Milieuorganisaties zijn bang dat de bouwwerkzaamheden slecht uit zullen pakken voor de natuur in het gebied, wat weer grote gevolgen kan hebben voor de komodovaraan en andere dieren die er leven.