Op sociale media circuleerden de afgelopen dagen verscheidene berichten over de heropening van I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali. De luchthaven in Denpasar zou weer open zijn voor internationale vluchten. In Indonesië zelf bestaat hier echter nog veel verwarring over. 

  

Op de website van de Indonesische immigratiedienst lezen wij dat vanaf 17 september 2021 immigratiecontrole weer kan plaatsvinden op de volgende luchthavens: 

 

1. Kualanamu (Medan)
2. Hang Nadim (Batam)
3. Soekarno-Hatta (Tangerang)
4. Halim Perdanakusuma (DKI Jakarta)
5. Juanda (Surabaya)
6. Sam Ratulangi (Manado)
7. I Gusti Ngurah Rai (Denpasar)

 

Bovenstaande is in overeenstemming met de ministeriële regeling van het Ministerie van Justitie en Mensenrechten nummer 34 van het jaar 2021, staat op de website. 


In de officiële ministeriële regeling die inmiddels ook al op het internet te vinden is, wordt ook de luchthaven van Yogyakarta genoemd als luchthaven waar weer immigratiecontrole kan plaatsvinden.

 

Jakarta en Manado

 

In een persconferentie op zondag (19/9/2021) maakte het Indonesische ministerie van Transport echter bekend dat internationale reizigers Indonesië alleen mogen binnenkomen via twee luchthavens: Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta) en Sam Ratulangi International Airport (Manado). 


‘Het ministerie van Transport bevestigt hierbij dat tot op heden alleen Soekarno-Hatta Airport in Jakarta en Sam Ratulangi Airport in Manado de enige toegangspoorten zijn in Indonesië voor internationale vluchten’, aldus Adita Irawati, woordvoerster van het ministerie van Transport zoals geciteerd door Detik.com


Nieuwe varianten


Irawati voegde daaraan toe dat het besluit van de Indonesische overheid om slechts twee luchthavens in het land open te stellen voor internationale vluchten niet zonder reden is. Met deze maatregel hoopt het land nieuwe varianten van het coronavirus, waaronder de Mu-variant (B.1.1621), buiten de deur te houden. 

 

Daarnaast roept het ministerie van Transport het publiek op selectief te zijn in het oppakken van informatie op sociale media om geen verwarring te veroorzaken. 

 

Met andere woorden...

 

Met andere woorden... De luchthaven op Bali ontvangt op dit moment nog geen internationale vluchten. 

 

Maar waarom staat op de website van de Indonesische immigratiedienst dat er weer immigratiecontrole kan plaatsvinden op I Gusti Ngurah Rai Airport? Immigratiecontrole kan immers toch alleen plaatsvinden indien er sprake is van internationale passagiers die het grondgebied betreden via een door de overheid aangewezen toegangspoort? 

 

Misschien dat dit een signaal is voor heropening van Bali voor buitenlandse reizigers in de zeer nabije toekomst? Verschillende Indonesische media melden immers dat Bali zich hard aan het voorbereiden is voor de komst van internationale bezoekers. 

 

Risiconiveau 2


Coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen, Luhut Binsar Pandjaitan, die tevens verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië, zegt dat heropening van Bali voor internationale reizigers pas mogelijk is nadat het eiland is ingeschaald op risiconiveau 2


Bali staat op dit moment op risiconiveau 3. De coronamaatregelen op Java en Bali worden wekelijks geëvalueerd en indien nodig aangepast. 


Steeds beter 


Wanneer Bali wordt ingeschaald op een lager risiconiveau is nog niet duidelijk. Maar Pandjaitan denkt dat dat binnen niet al te lange tijd gaat gebeuren. De coronasituatie op het eiland lijkt zich immers te verbeteren. Steeds meer toeristische attracties zijn weer toegankelijk voor publiek, weliswaar met strikte naleving van de gezondheidsmaatregelen.


Misschien dat er positief nieuws komt bij de volgende evaluatie van de coronamaatregelen waarvan een eventuele wijziging op maandag (20/9/2021) of dinsdag (21/9/2021) wordt bekendgemaakt?

 

Heb geduld!


Voordat de heropening van het eiland een feit is, roept minister Pandjaitan de bevolking van Bali echter op geduldig af te wachten. Dat Bali een lager risiconiveau heeft gekregen, betekent niet dat het coronavirus verdwenen is. 


Pandjaitan roept iedereen op zich te houden aan de gezondheidsmaatregelen om zo het virus onder controle te houden.