[Dit artikel is geüpdatet] De coronasituatie op Bali lijkt zich te verbeteren. Reden voor de Indonesische regering om voorbereidingen te treffen voor de heropening van het eiland voor buitenlandse toeristen. Het is nog niet duidelijk wanneer Bali weer opengaat voor internationale reizigers. Wel heeft de minister die verantwoordelijk is voor het coronabeleid aangegeven dat niet iedereen welkom is op Bali. 

 

Bali heeft op 14 september 2021 het hoogste risiconiveau eindelijk achter zich mogen laten en is vanaf genoemde datum ingeschaald op risiconiveau 3. Desondanks blijft de luchthaven van Bali vooralsnog gesloten voor internationale vluchten. 

 

Het is nog niet duidelijk wanneer Bali precies opengaat voor internationale reizigers. Coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen Luhut Binsar Pandjaitan die tevens verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië denkt dat heropening pas mogelijk is nadat het eiland is ingeschaald op risiconiveau 2. 

 

Tot die tijd wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor heropening van Bali. 

 

Kwaliteitstoeristen, geen backpackers

 

Tijdens zijn bezoek aan het eiland zei Pandjaitan dat niet iedereen zal worden toegelaten tot Bali. Zo zal Indonesië de prioriteit geven aan ‘kwaliteitstoeristen’, en niet aan backpackers. ‘Wij willen bezoekende toeristen gaan filteren. Wij willen geen backpackers opdat Bali schoon blijft. Wij willen kwaliteitsbezoekers’, aldus de minister zoals geciteerd door Kompas


Jodi Mahardi, woordvoerder van Luhut Pandjaitan, zei echter niet lang daarna dat er geen selectie zal plaatsvinden van buitenlandse toeristen. 'Het is gewoon een misverstand. Wat de minister bedoelt, zijn toeristen die de in Indonesië geldende gezondheidsregels, wetten, en immigratieregels overtreden', aldus Mahardi aan reporters van Kompas

 

Met uiterste zorg


Tijdens zijn bezoek aan Bali zei Luhut ook dat de opening van het internationaal toerisme op Bali geleidelijk aan en met uiterste zorg zal plaatsvinden. Zo komt er een strenge controle op de naleving van de gezondheidsprotocollen. 

 

Het gebruik van de regeringsapp PeduliLindungi wordt een vereiste om toegang te verkrijgen tot verscheidene faciliteiten zoals winkelcentra en toeristische attracties. In de app staan onder andere het vaccinatiebewijs van de houder en bezochte locaties. 


Geduld

 

Voordat de heropening van het eiland een feit is, roept minister Pandjaitan de bevolking van Bali op geduldig af te wachten. Dat Bali een lager risiconiveau heeft gekregen, betekent niet dat het coronavirus verdwenen is. Hoewel de coronasituatie een verbetering laat zien, worden er nog steeds nieuwe coronagevallen gemeld op het eiland.

 

‘Het gaat goed met Bali. Maar als het aantal coronagevallen weer begint te stijgen, wil niemand meer naar Bali komen. En dan staat Bali bekend als een ongedisciplineerd eiland, wat ons niet ten goede komt’, aldus de minister. 


Inreisbeperkingen


Ondanks de goede ontwikkelingen in Indonesië, blijven de inreisbeperkingen voor buitenlandse bezoekers voorlopig nog steeds van kracht. De regering hoopt hiermee nieuwe varianten van het coronavirus buiten de deur te houden. 


Indonesië heeft  twee luchthavens in het land aangemerkt als toegangspunt (entry points) voor internationale reizigers. Dit betekent dat internationale reizigers Indonesië alleen mogen binnenkomen of verlaten via de door de overheid aangewezen luchthavens: Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta) en Sam Ratulangi International Airport (Manado, Noord-Sulawesi). 


Alleen personen die een geldige Indonesische (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben, zoals houders van visa (diplomatiek, officieel/service), houders van KITAS en ITAS, buitenlandse reizigers voor medische en humanitaire doeleinden en bemanningsleden van zee- en luchtvaart, mogen inreizen.


Laatste update: 15 september, 02.46 uur