De verplichte quarantaineperiode is korter geworden, en internationale reizigers die Indonesië willen bezoeken voor toeristische doeleinden mogen het land weer in. Let wel: een Visa on Arrival (VOA) is nog niet mogelijk, en reizigers met toeristische doeleinden (uit een beperkt aantal landen), kunnen Indonesië vooralsnog alleen inreizen via twee toegangspoorten. 


(Reisvoorwaarden worden regelmatig geëvalueerd en indien nodig aangepast.)


De Indonesische overheid heeft versoepelingen ingevoerd voor internationale reizen naar Indonesië. Zo is de quarantaineplicht ingekort van 8 naar 5 dagen en mogen reizigers met toeristische doeleinden het land weer in. 


Nederland?


Let wel:

 • Een Visa on Arrival (VOA) is nog niet mogelijk;
 • Internationale reizigers die Indonesïë willen bezoeken voor toeristische doeleinden mogen het land vooralsnog alleen inreizen via de luchthaven op Bali of de Riau-eilanden;
 • Reizigers die voor toeristische doeleinden Indonesië willen bezoeken, komen uit de volgende 19 landen:
  - Saoedi-Arabië
  - Verenigde Arabische Emiraten
  - Nieuw-Zeeland
  - Koeweit
  - Bahrain
  - Qatar
  - China
  - India
  - Japan
  - Zuid-Korea
  - Liechtenstein
  - Italië
  - Frankrijk
  - Portugal
  - Spanje
  - Zweden
  - Polen
  - Hongarije
  - Noorwegen

Nederland komt dus niet voor in de lijst. 


Vliegreizigers met andere doeleinden arriveren in Indonesië via een van de volgende toegangspoorten:

 • Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta);
 • Sam Ratulangi International Airport (Manado).


Visum


Een Visa on Arrival is nog niet mogelijk. Maar op welk visum kunnen reizigers met toeristische doeleinden Indonesië dan wel inreizen? 


In de nieuwe verordening die is uitgevaardigd door het Indonesische ministerie van Justitie en Mensenrechten lezen wij dat reizigers met toeristische doeleinden Indonesië kunnen bezoeken op een visit visa type B211A. Dit visum is 60 dagen geldig en kan in Indonesië vier keer telkens verlengd worden met 30 dagen. 


Wat ook nieuw is, is dat het B211A-visum nu ook gebruikt kan worden voor het maken van films. Terwijl het maken van commerciële films - ná toestemming van de bevoegde autoriteit - mogelijk is op een limited stay visa of in het Indonesisch visa tinggal terbatas type C312.


Voor meer informatie over de visit visa raden we je aan contact op te nemen met de Indonesische ambassade in het land waar je verblijft. 


Gezondheidsprotocol


Met uitzondering van de kortere quarantaineperiode, blijven de reisvoorwaarden vóór vertrek en de gezondheidsmaatregelen bij aankomst in Indonesië nagenoeg hetzelfde, zoals de verplichte PCR-tests, vaccinatiebewijs (digitaal of fysiek), en het invullen van een Electronic Health Alert Card of e-HAC in de regeringsapp PeduliLindungi


Buitenlandse reizigers dienen alle kosten voor PCR-tests, quarantaine en eventuele ziekenhuisopname op zich te nemen. 


Reizigers die voor toeristische doeleinden naar Indonesië afreizen en uit een van de 19 eerdergenoemde landen komen, dienen rekening te houden met de reisvereisten voor een bezoek aan het land.