Indonesische media melden dat het Indonesische ministerie van Transport een nieuwe, tijdelijke regeling in het leven heeft geroepen waardoor vliegtuigmaatschappijen die vanuit het buitenland naar Soekarno-Hatta International Airport vliegen maximaal 90 passagiers mogen vervoeren. 

 

Tijdens een persconferentie op donderdag (30/9/2021) zei Directeur-Generaal Luchtvaart bij het ministerie van Transport Novie Riyanto dat nationale en internationale luchtvaartmaatschappijen reeds op de hoogte zijn gesteld van de nieuwe regeling. Luchtvaartmaatschappijen dienen voor vertrek naar Indonesië onder meer het aantal buitenlandse en Indonesische passagiers op een vlucht door te geven. 

 

De maatregel is genomen om nieuwe varianten van het coronavirus buiten de deur te houden. 

 

Lange wachttijden

 

De maatregel is niet alleen genomen om nieuwe varianten van het coronavirus buiten de deur te houden, maar is ook bedoeld om lange wachttijden op de luchthaven tegen te gaan. 

 

Uit gegevens blijkt dat Soekarno-Hatta International Airport in augustus en september dit jaar zo’n 1500 binnenkomende passagiers per dag te verwerken kreeg. 


Volgens Riyanto ziet het ernaar uit dat het aantal aankomende passagiers blijft groeien wat kan resulteren in lange wachttijden bij de checkpoints waar onder meer de controle van gezondheidsdocumenten plaatsvindt en  PCR-tests worden uitgevoerd.  

 

Uitbreiding testcapaciteit

 

De luchthavenautoriteiten doen er van alles aan om de testcapaciteit uit te breiden. Met de op dit moment beschikbare apparatuur is het slechts mogelijk 200 tests per uur af te nemen. 

 

Gestreefd wordt de testcapaciteit uit te breiden naar 1000 tests per uur. Directeur-Generaal Novie Riyanto hoopt dat dit binnen een paar weken kan worden bewerkstelligd. 

 

Toegangspoorten 

 

In Indonesië zijn twee luchthavens aangemerkt als toegangspoort voor internationale vluchten, nl. Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta) en Sam Ratulangi International Airport (Manado).

 

Wat er tot nu toe bekend is, is dat de nieuwe, tijdelijke regeling vooralsnog alleen geldt voor Soekarno-Hatta International Airport. De regeling wordt van tijd tot tijd geëvalueerd en indien nodig aangepast.