In Jayapura, de hoofdstad van de Indonesische provincie Papua, is op zaterdag (2/10/2021) de 20ste editie van Pekan Olahraga Nasional (PON) of de nationale sportweek, officieel geopend. Het is de eerste keer sinds 1948 dat Papua PON mag organiseren. 


De nationale sportweek werd officieel geopend door president Joko ‘Jokowi’ Widodo in het Lukas Enembe-stadion, vernoemd naar de huidige gouverneur van Papua. 


Meer dan 7000 atleten 


De wedstrijden, waarvan enkele al eind september  waren begonnen, worden gehouden in Jayapura, Merauke en Mimika. Meer dan 7000 atleten, onder wie ruim 900 sporters uit Papua, doen mee aan het sportevenement dat tot 15 oktober duurt. 


De medaillespiegel wordt voorlopig aangevoerd door Jakarta, gevolgd door gastheer Papua, en op de derde plek staat West-Java. 


Extra bewaking


De nationale sportweek wordt extra bewaakt vanwege de recente ongeregeldheden in Papua. Vorige maand werden in het district Kiwirok onder meer een gezondheidscentrum en een school in brand gestoken. 


De autoriteiten vermoeden dat de brand werd aangestoken door OPM-leden die strijden voor een onafhankelijk Papua. Het zou gaan om een vergeldingsactie voor een vuurgevecht waarbij een OPM-strijder door veiligheidstroepen werd gedood. 


Het geweld in de regio, waar een decennialange onafhankelijkheidsstrijd aan de gang is, is de afgelopen drie jaar toegenomen


De autoriteiten zeggen echter dat de regio’s waar de wedstrijden plaatsvinden relatief veilig zijn en dat niemand zich zorgen hoeft te maken. 


Reactie op de Olympische Spelen


Pekan Olahraga Nasional wordt elke vier jaar georganiseerd. De eerste PON vond plaats in 1948 in Solo, Midden-Java. 


PON was een reactie op de Olympische Spelen van 1948 waaraan Indonesië niet mocht deelnemen, omdat de onafhankelijkheid van Indonesië nog niet erkend was en omdat het land geen lid was van het Internationaal Olympisch Comité. 


De 20ste editie van PON zou in eerste instantie worden gehouden in oktober 2020, maar vanwege de coronapandemie werd de nationale sportweek een jaar uitgesteld.