Milieubeschermers in Indonesië hebben een museum opgericht dat volledig is gemaakt van plasticfval. Zij willen hiermee de aandacht vestigen op de plasticcrisis in de oceanen. 


Het museum, dat eigenlijk een soort buitententoonstelling is, is te bewonderen in het Oost-Javaanse Gresik en is een initiatief van milieuorganisatie ECOTON


Godin van de welvaart 


De makers hebben drie maanden gewerkt aan de bouw van het museum dat is gemaakt van meer dan 10.000 plastic afvalproducten zoals plastic flessen, tassen, verpakkingen en rietjes. 


Allemaal verzameld uit rivieren en op stranden.


   


Het pronkstuk is een standbeeld van de godin van de welvaart Dewi Sri wier lange rok bestaat uit plastic wegwerpverpakkingen die de afgelopen jaren zijn verzameld. Al het plastic dat in het museum te zien is, is niet biologisch afbreekbaar. 


Plastic afval vervuilt de oceanen, de voornaamste voedselbron voor de mens. 


Verandering 


Met het museum hopen de oprichters mensen ervan te kunnen overtuigen om nee te zeggen tegen plastic producten voor eenmalig gebruik. 


Ook proberen zij verandering teweeg te brengen bij mensen die zonder zich daarvan bewust te zijn, bijdragen aan het plasticprobleem, vertelt Prigi Arisandi, een van de initiatiefnemers, aan persbureau Reuters


Hij wil bezoekers bewustmaken van het probleem zodat zij hun bijdrage kunnen leveren aan vermindering van het gebruik van wegwerpplastic. 


Plastic tasjes 


Hoewel het land verscheidene maatregelen heeft genomen om het plasticprobleem aan te pakken - in grote steden zoals in Jakarta wordt aan het winkelend publiek bijvoorbeeld geen plastic tasjes meer aangeboden - hebben deze maatregelen maar weinig impact. 


Indonesië staat samen met China, de Filipijnen en Vietnam in de top vier van landen die het meeste bijdragen aan de plasticvervuiling in zee. Deze landen zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de plasticsoep in de oceanen.