Minister Suharso Monoarfa van Nationale Ontwikkelingsplanning heeft bekendgemaakt dat de nieuwe hoofdstad van Indonesië Nusantara gaat heten. De nieuwe hoofdstad komt te liggen in de provincie Oost-Kalimantan.

 

Uit een lijst van meer dan 80 mogelijke namen voor de nieuwe hoofdstad, koos president Joko 'Jokowi' Widodo tijdens een speciale vergadering op vrijdag (14/1/2022) uiteindelijk voor ‘Nusantara’. 

 

Archipel


Minister Monoarfa vindt Nusantara een zeer goede keuze omdat de term al sinds lange tijd wijdbekend is in zowel binnen- als buitenland en om die reden als icoon van Indonesië kan worden beschouwd. Nusantara wat ‘archipel’ betekent geeft heel goed de diversiteit van de Indonesische republiek weer, aldus de minister tijdens een ontmoeting met het parlement op maandag (17/1/2022). 


Monoarfa hoopt dat ook het parlement akkoord zal gaan met de naam. 

 

Oost-Kalimantan


In 2019 maakt president Jokowi bekend dat de nieuwe hoofdstad van Indonesië op het eiland Kalimantan komt te liggen. Om precies te zijn in de regio’s Penajam Paser Utara en Kutai Kertanegara in de provincie Oost-Kalimantan. 

 

De bouw van de nieuwe hoofdstad is volgens de regering noodzakelijk omdat de huidige hoofdstad Jakarta overvol is. Jakarta kampt met veel problemen zoals verkeersopstoppingen, luchtvervuiling en overstromingen in het regenseizoen. 

 

Corona


De aftrap van de verhuizing van overheidsdiensten inclusief personeel staat gepland voor 2024. Maar of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. De bouwwerkzaamheden zouden eigenlijk in 2021 van start moeten gaan. Corona gooide echter roet in het eten.