Internationale reizigers die via Bali Indonesië binnenreizen, kunnen een zogeheten warm up vacation boeken. Een warm up vacation verschilt van een 'gewone' quarantaine. 


Anders dan bij een ‘gewone’ quarantaine mogen reizigers die een warm up vacation hebben geboekt hun hotelkamer verlaten en activiteiten uitvoeren buiten hun kamer. Bij een gewone quarantaine mogen reizigers hun hotelkamer niet verlaten en dienen daar de quarantaineperiode af te maken.  


Bubbelsysteem met bubbelzones


Bij een warm up vacation, die speciaal in het leven is geroepen voor toeristen die via Bali Indonesië  binnenreizen, geschiedt de quarantaine binnen een zogeheten bubbelsysteem. Gasten hoeven tijdens de quarantaineperiode niet de hele tijd in hun kamer te zitten, maar mogen verschillende activiteiten uitvoeren in speciaal ingerichte bubbelzones op het hotelterrein.


Daarbij moet wel worden opgemerkt dat deze zones niet toegankelijk zijn voor reguliere hotelgasten. 


De warm up vacation geeft toeristen het gevoel dat ze niet in quarantaine zitten. Het is een soort - de naam zegt het al - warming-up voor hun vakantie op het eiland, natuurlijk met inachtneming van de geldende coronamaatregelen, staat op de website van het Indonesische ministerie van Toerisme en Creatieve Economie. 


Ministeriewoordvoerster Nia Niscaya legt uit dat gasten tijdens de quarantaineduur gebruik mogen maken van verscheidene hotelfaciliteiten zoals het zwembad, de fitnessruimte, en het eetgedeelte, en indien het hotel daarover beschikt, het strand binnen de bubbelzone. 


5 hotels 


Tot op heden heeft de nationale Covid-19-taakgroep 5 hotels geschikt bevonden voor een warm up vacation: Grand Hyatt Nusa Dua, Westin Resort, Griya Santrian Sanur, Viceroy Ubud, en Royal Tulip Jimbaran. 


Verwacht wordt dat er in de nabije toekomst meer van dit soort hotels bij zullen komen. Al 19 andere hotels op het eiland hebben aangegeven de wens te hebben om te worden aangemerkt als hotel met bubbelzones. 


Quarantaine op Bali is geen ramp


Reizigers die liever kiezen voor een ‘gewone’ quarantaine kunnen een kamer boeken in een van de andere hotels die door de taakgroep zijn aangewezen als quarantainehotel. In quarantaine gaan op Bali, hoeft volgens het ministerie van Toerisme en Creatieve Economie geen ramp te betekenen. Het eiland biedt namelijk ook villa’s aan met een privézwembad waardoor reizigers eigenlijk niet eens doorhebben dat ze in quarantaine zitten.  


Eerder deze maand verwelkomde Bali de eerste zes reizigers die gebruikmaakten van de warm up vacation. Het ging om zes reisagenten uit Japan.