[Dit artikel is geüpdatet] Volgens de huidige regelgeving kunnen vooralsnog alleen reizigers met een visum voor toeristische doeleinden Indonesië binnenreizen via Bali. Hoe is het dan mogelijk dat op donderdag 3 februari 2022 zes buitenlandse passagiers uit Japan met een business visum op zak werden toegelaten door de Balinese immigratiedienst?


Op donderdag 3 februari 2022 om 16.33 uur lokale tijd landde voor het eerst sinds lange tijd de eerste internationale commerciële vlucht op I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali.


Aan boord van vlucht GA 881 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia - route Narita (Japan) - Bali - waren 13 bemanningsleden en 12 passagiers. 


De 12 passagiers bestonden uit zes Indonesiërs en zes buitenlandse reizigers. Voice of America schrijft dat de zes buitenlandse reizigers op een business visum reisden omdat de nieuwe regelgeving voor een toeristenvisum nog niet gereed was toen zij een visumaanvraag indienden voor een reis naar Bali. 


Toeristische doeleinden


Als we kijken naar de huidige regelgeving omtrent de reisvoorwaarden voor internationale reizigers die Bali willen bezoeken, dan zien we dat buitenlandse reizigers die op Bali willen landen in het bezit dienen te zijn van een visit visa type B211A voor toeristische doeleinden waarbij de garantsteller een lokale reisorganisator dient te zijn. 


Reizigers die Indonesië willen binnenreizen voor andere doeleinden dan toeristische, reizen het land binnen via andere door de regering aangewezen toegangspoorten.  


Bali promoten


Hoe is het dan mogelijk dat de buitenlands reizigers op vlucht GA 881 het land via Bali konden binnenreizen op een business visum? Overigens moeten wij er wel bij vermelden dat een business visum ook een visit visa type B211A betreft, maar dan voor zakelijke doeleinden. 


Het antwoord vonden wij op de website van CNN. De zes passagiers reisden inderdaad op een business visum. Het gaat om zes reisagenten uit Japan wier reis en bezoek aan Bali gefaciliteerd wordt door het Indonesische ministerie van Toerisme en Creatieve Economie in samenwerking met Garuda Indonesia in Tokio.


Het is de bedoeling dat de zes na hun bezoek aan Bali het eiland gaan promoten in hun thuisland via sociale media, legt een woordvoerder van het ministerie uit. 


1 uur en 12 minuten


De reizigers uit Japan zijn de eerste buitenlandse bezoekers sinds lange tijd die op de luchthaven in Denpasar landen. De zes dienden voordat zij naar hun quarantainehotel werden gebracht natuurlijk eerst de coronaregels op de luchthaven op te volgen, zoals het ondergaan van de temperatuurmeting en het laten afnemen van een PCR-test. De gehele procedure duurde 1 uur en 12 minuten. 


De passagiers van vlucht GA 881 dienen 5 dagen in quarantaine te gaan in een van de door de overheid aangewezen hotels op het eiland. In dit geval is dat Hotel Grand Hyatt Nusa Dua, schrijft Liputan 6. De zes Japanners ervaren daar een zogeheten warm up vacation


Warm up vacation


Een warm up vacation is anders dan een 'gewone quarantaine', aldus Nia Niscaya woordvoerder van het ministerie van Toerisme aan Liputan 6. Bij een warm up vacation mogen toeristen activiteiten uitvoeren buiten hun kamer. 


Tot op heden zijn er slechts vijf hotels die dit soort pakketten aanbieden aan toeristen: Grand Hyatt Nusa Dua, Westin Resort, Griya Santrian Sanur, Viceroy Ubud, en Royal Tulip Jimbaran. 


De zes Japanse reizigers die donderdag op Bali landden, mogen tijdens de quarantaineduur gebruikmaken van verscheidene hotelfaciliteiten zoals het zwembad, de fitnessruimte en het eetgedeelte. Niscaya legt wel uit dat reguliere hotelgasten en gasten in quarantaine van elkaar gescheiden worden. 


Foto: Immigratiedienst Bali
Laatste update: 4 februari 2022, 05.34 uur