[Dit artikel is geüpdatet] Het Indonesische eiland Bali gaat vanaf 4 februari 2022 geleidelijk weer open voor alle internationale reizigers. Én, vanaf genoemde datum krijgen inkomende reizigers te maken met een kortere quarantaineplicht. 


Luhut Binsar Pandjaitan, minister van Maritieme Zaken en Investeringen, tevens verantwoordelijk voor het coronabeleid in Indonesië, heeft op maandag 31 januari 2022 bekendgemaakt dat vanaf vrijdag 4 februari alle internationale reizigers weer welkom zijn op Bali. 


Eerder werden alleen reizigers met toeristische doeleinden uit de volgende 19 landen toegelaten tot Bali: Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Nieuw-Zeeland, Koeweit, Bahrain, Qatar, China, India, Japan, Zuid-Korea, Liechtenstein, Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje, Zweden, Polen, Hongarije, Noorwegen. Zij dienen op een directe vlucht Indonesië binnen te reizen. Aankomende vluchten uit die landen bleven tot nu toe echter weg. 


De economie van het eiland is zwaar getroffen door de coronapandemie. Minister Pandjaitan hoopt dat de geleidelijke heropening van Bali de Balinese economie van het eiland nieuw leven kan inblazen.  


Visum?


De minister zei niet op welk visum reizigers Bali kunnen binnenkomen. Volgens de huidige regelgeving, mogen aankomende bezoekers met toeristische doeleinden Indonesië alleen inreizen via Bali Airport of de Riau-eilanden. Internationale vliegreizigers met andere doeleinden kunnen Indonesië binnenreizen via: Soekarno-Hatta, Banten; Juanda, Oost-Java; Sam Ratulangi, Noord-Sulawesi. 


Het wachten is nog op een officiële bekendmaking door de centrale overheid die naar verwachting een dezer dagen zal worden gepubliceerd op de website van de Covid-19 taakgroep van Indonesië. Een update volgt. 


Garuda Indonesia en Singapore Airlines


Tijdens een afzonderlijke persconferentie diezelfde dag, gaf minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Economie aan dat een aantal luchtvaartmaatschappijen reeds heeft bevestigd weer directe vluchten aan te bieden naar I Gusti Ngurah Rai International Airport in Denpasar, waaronder Garuda Indonesia vanuit Narita International Airport (Japan) en Singapore Airlines vanuit Singapore. 


Laatstgenoemde luchtvaartmaatschappij heeft bekendgemaakt vanaf 16 februari de dagelijkse commerciële vlucht tussen Singapore en Bali te herstarten. 


Met Singapore sloot Indonesië overigens al een quarantainevrije reisbubbel. Reizigers die van Singapore naar Batam of Bintan reizen, hoeven bij aankomst niet in quarantaine te gaan.  


Quarantaineplicht


Aankomende reizigers dienen na aankomst in het land *5 dagen in quarantaine te gaan. Dit was eerder nog 7 dagen. 


De kortere quarantaineplicht van 5 dagen geldt alleen voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Voor reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn, geldt een verplichte quarantaineperiode van 7 x 24 uur.


Op hetzelfde moment worstelt Indonesië met een stijging in het aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus. In eerste instantie ging het voornamelijk om geïmporteerde gevallen. Nu heeft het land te maken met een snelle stijging in het aantal lokale besmettingen met omikron. 


*Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer de kortere quarantaineduur in werking treedt. Het wachten is nog op de officiële circulaire die op de website van de nationale Covid-19-taakgroep wordt gepubliceerd.


Laatste update: 2 februari 2022, 05.52 uur