Singapore Airlines herstart vanaf 16 februari 2022 de dagelijkse commerciële vluchten tussen Singapore en Bali. Dat hebben diverse Indonesische media bekendgemaakt. 


De verklaring van Singapore Airlines die naar verscheidene Indonesische media is verzonden, komt nadat Indonesië en Singapore een quarantainevrije reisbubbel zijn overeengekomen waardoor volledig gevaccineerde reizigers die vanuit Singapore naar de Indonesische eilanden Batam of Bintan reizen bij aankomst niet in quarantaine hoeven te gaan. 


Groei Indonesische toerismesector


De hervatting van de dagelijkse vluchten naar Bali maakt deel uit van de langetermijninzet van Singapore Airlines om bij te dragen aan de groei van de toerismesector van Indonesië. 


Singapore Airlines zet een Boeing B787-10 in met een passagierscapaciteit van 337 personen. Het gaat om 36 stoelen in de business class en 301 stoelen in de economy class. 


Het toerisme op Bali is het zwaarst getroffen door de coronapandemie. En dat terwijl het eiland vóór de pandemie nog de grootste bestemming was in Indonesië als het gaat om inkomende buitenlandse toeristen. 


Vanuit Europa


‘Het passagiersnetwerk van Singapore Airlines omvat momenteel 64 bestemmingen in 34 landen. We zullen ons best doen om Indonesië te promoten,’ aldus Alvin Seah, algemeen manager van Singapore Airlines in de verklaring. 


De hervatting van de directe verbinding tussen Singapore en Bali betekent dat internationale reizigers een vlucht kunnen boeken naar Bali via Singapore vanuit een van de wereldwijde bestemmingen die Singapore Airlines aandoet, waaronder ook Europa. 


De hervatting van de dagelijkse commerciële vluchten tussen beide bestemmingen betekent ook dat aankomende reizigers op Bali in quarantaine kunnen gaan, iets wat technisch gezien al op papier stond, maar in de praktijk niet uitgevoerd kon worden vanwege het wegblijven van aankomende internationale vluchten.


Inreisregels


Volgens de bij Indonesiënu bekende inreisregels laten vooralsnog alleen Bali en de Riau-eilanden reizigers toe die in het bezit zijn van een toeristenvisum.


Reizigers die voor toeristische doeleinden Indonesië willen bezoeken, hebben een van de volgende nationaliteiten: Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Nieuw-Zeeland, Koeweit, Bahrain, Qatar, China, India, Japan, Zuid-Korea, Liechtenstein, Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje, Zweden, Polen, Hongarije, Noorwegen. Zij dienen op een directe vlucht Indonesië binnen te reizen.


Internationale vliegreizigers met andere doeleinden kunnen Indonesië binnenreizen via:
a. Soekarno-Hatta, Banten;
b. Juanda, Oost-Java; en
c. Sam Ratulangi, Noord-Sulawesi. 


Misschien dat de recente aankondiging van Singapore Airlines betekent dat de huidige inreisregels voor internationale toeristen spoedig wordt aangepast?


Vorig jaar


Vorig jaar maakte Singapore Airlines ook al bekend om weer directe vluchten uit te zullen uitvoeren naar het Indonesische eiland Bali, namelijk per 4 mei 2021. De luchtvaartmaatschappij heeft echter moeten afzien van dat plan. 


Wegens de stijging van het aantal coronagevallen in omringende landen besloot de centrale regering van Indonesië dat Bali voorlopig nog geen internationale vluchten kan verwelkomen. Niet veel later streed het land tegen de deltavariant die voor een flinke piek zorgde in het aantal besmettingen. 


Of de nationale luchtvaartmaatschappij van Singapore haar plannen doorzet en vanaf 16 februari weer directe vluchten aanbiedt naar Bali is nog even afwachten. Indonesië worstelt momenteel met de omikronvariant van het coronavirus, waarbij het merendeel van de omikronbesmettingen geïmporteerde gevallen betreft.