[Dit artikel is geüpdatet] Er is al wat meer duidelijkheid over de reisvoorwaarden voor internationale reizigers die Bali willen bezoeken. Eerder deze week werd bekendgemaakt dat het eiland vanaf 4 februari 2022 geleidelijk aan weer buitenlandse toeristen zal toelaten. 


Eerder was Bali alleen nog maar toegankelijk voor buitenlandse toeristen afkomstig uit 19 landen. Vanaf 4 februari zijn ook toeristen uit andere landen welkom op het eiland. Maar, wie beschouwt Indonesië als toerist? 


Visit visa type B211A


Toeristen zijn reizigers die Indonesië willen bezoeken voor toeristische doeleinden. Zij dienen daarvoor een visit visa type B211A aan te vragen waarbij de garantsteller een reisorganisatie is, dus géén persoon, zegt Achmad Nur Saleh van de Indonesische immigratiedienst


Bali en de Riau-eilanden laten vooralsnog alleen reizigers toe die in het bezit zijn van bovengenoemd visum.


VOA nog niet mogelijk


Voordat het coronavirus om de hoek kwam kijken, kon je als toerist het land ook binnenreizen via andere toegangspoorten, waaronder Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta) en Sam Ratulangi Airport (Manado). 


Bij aankomst in Indonesië kon je dan ter plekke een Visa on Arrival (VOA) aanvragen. Dat is nu nog niet mogelijk. 


Buitenlandse reizigers die voor andere doeleinden het land bezoeken, kunnen Indonesië nog wel binnenreizen via Jakarta, Manado en andere door de overheid aangewezen toegangspoorten.  


Paspoort, visum, wat nog meer?


Behalve dat je als toerist in het bezit moet zijn van een geldig paspoort en een visit visa type B211A, dien je je als toerist ook te houden aan de door de overheid opgestelde aankomstmaatregelen voor internationale reizigers, legt Saleh van de immigratiedienst uit. 


Daarin staat onder meer dat buitenlandse toeristen in het bezit moeten zijn van een bewijs van volledige vaccinatie, een negatieve Covid-19-testuitslag van een PCR-test, een ziektekostenverzekering die de medische kosten dekt inclusief medische kosten in verband met Covid-19 voor een bedrag van minimaal 30 duizend USD (dit was eerder nog 100 duizend USD), en een betalingsbewijs van de accommodatie waar de reiziger gedurende zijn/haar verblijf op Bali zal verblijven. 


Wat betreft de ziektekostenverzekering, noemt de immigratiedienst het bedrag van 30 duizend USD. In de circulaire die op 2 februari 2022 op de website van de nationale Covid-19-taakgroep is gepubliceerd, wordt echter een dekking van minimaal 25 duizend USD genoemd. 


Verplichte quarantaine


Waar reizigers ook rekening mee moeten houden, is de verplichte quarantaine na aankomst in het land. Reizigers dienen na aankomst in Indonesië 5 dagen in quarantaine te gaan. Dit was eerder nog 7 dagen. De quarantaineduur van 5 dagen geldt voor reizigers die volledig zijn gevaccineerd. Voor reizigers die niet volledig zijn gevaccineerd, geldt een quarantaineduur van 7 dagen. 


Nog even alles op een rij 


Als toerist Indonesië bezoeken? Nog even alles op een rij: 

 • Vraag het juiste visum aan in het land van herkomst. In dit geval een visit visa type B211A met als garantsteller een reisorganisatie;
 • Let op: een Visa on Arrival (VOA) is nog niet mogelijk!;
 • Reizigers die voor toeristische doeleinden naar Indonesië reizen op een visit visa type B211A, kunnen het land vooralsnog alleen binnenreizen via Bali of de Riau-eilanden;
 • Neem een bewijs mee van een negatieve Covid-19-testuitslag van een PCR-test die uiterlijk 2 x 24 uur vóór vertrek is uitgevoerd (dit was eerder nog 3 x 24 uur);
 • Neem een (Engelstalig) bewijs mee van (volledige) vaccinatie, waarbij de tweede dosis ten minste 14 dagen vóór vertrek is toegediend; 
 • Sluit een ziektekostenverzekering af die de medische kosten dekt, inclusief medische kosten in verband met Covid-19, voor een bedrag van minimaal 25 duizend USD;
 • Neem een betalingsbewijs mee van de accommodatie waar je in Indonesië (Bali of Batam/Bintan) in quarantaine gaat, en waar je na de quarantaineperiode zal verblijven;
 • Houd je aan de in Indonesië geldende gezondheidsmaatregelen. 


Opmerkingen: 

 • Coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen, Luhut Binsar Pandjaitan, die tevens verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië zei tijdens een persconferentie op 31 januari 2022 dat Bali geleidelijk open gaat voor alle internationale reizigers. Hoe dit er in de praktijk uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk.
 • Officiële bekendmakingen van maatregelen omtrent internationale reizen tijdens de coronapandemie worden gepubliceerd op de website van de Covid-19 taakgroep van Indonesië. Dit gebeurt meestal een paar dagen na bekendmakingen door ministers en/of overheidsbeambten tijdens persconferenties. 
 • Internationale reizigers die niet voor toeristische doeleinden Indonesië bezoeken, kunnen, ná de verplichte quarantaine in de stad van aankomst (meestal is dit Jakarta), verder reizen naar Bali.
 • Reisvoorwaarden worden regelmatig geëvalueerd en indien nodig aangepast.
 • Voor meer informatie over de visit visa raden we je aan contact op te nemen met de Indonesische ambassade in het land waar je verblijft. 

Laatste update: 7 februari 2022, 08.22 uur