Op 23 februari 2022 verwelkomde het Indonesische eiland Batam de eerste buitenlandse reizigers uit Singapore sinds de invoering van de reisbeperkingen zo’n twee jaar geleden. Een groep bestaande uit 28 reizigers arriveerde op Batam (Riau-eilanden) onder het zogeheten reisbubbelsysteem. 


De gouverneur van de Riau-eilanden, Ansar Ahmad, die de reizigers woensdag ontving in Nongsapura, de veerbootterminal van Batam, omschreef hun aankomst als een langverwacht moment die tevens gezien kan worden als een signaal voor de heropleving van de toerismesector in de provincie.


Reizigers die gebruikmaken van het reisbubbelsysteem kunnen Indonesië vooralsnog alleen binnenreizen via luchthaven Zainuddin Abdul Madjid (West-Nusa Tenggara), de zeehaven Tanjung Benoa (Bali), en de havens van Batam en Tanjung Pinang (Bintan). 


Batam en Bintan zijn onder het reisbubbelsysteem vooralsnog alleen geopend voor reizigers die reizen vanuit Singapore. Op Batam is alleen het Nongsa Sensation Resort toegankelijk voor deze ‘bubbeltoeristen’ en op Bintan zijn reizigers welkom op het Lagoi Resort. 


Volledig gevaccineerd


De quarantainevrije reisbubbel voor reizigers uit Singapore bestaat sinds 24 januari 2022. Volgens dit systeem mogen volledig gevaccineerde reizigers die voorafgaand aan hun reis minimaal 14 dagen in Singapore hebben verbleven Batam en Bintan bezoeken zonder de quarantaineplicht. 


Zij mogen tijdens hun verblijf op Batam en Bintan, de eerder genoemde locaties op de twee eilanden niet verlaten. Ook dienen zij aan een aantal reisvoorwaarden te voldoen die hier te lezen zijn, en moeten zij zich houden aan de in Indonesië geldende gezondheidsmaatregelen zoals het dragen van een mondkapje. 


Over zee


Een paar weken nadat Indonesië de quarantainevrije reisbubbel voor reizigers uit Singapore opende, maakte de Singaporese havenautoriteit bekend dat ook volledig gevaccineerde reizigers uit Batam en Bintan vanaf 25 februari 2022 Singapore mogen binnenreizen over zee, zonder quarantaineplicht


In eerste instantie mogen 700 gevaccineerde reizigers wekelijks vanuit Batam/Bintan over zee naar Singapore reizen en daarbij gebruikmaken van het ‘quarantainevrije reisbubbel’-systeem. 


Het gaat daarbij om 350 reizigers die vertrekken vanuit veerbootterminal Nongsapura (Batam) en 350 reizigers die vertrekken vanuit veerbootterminal Bandar Bintan Telani (Bintan) die veerbootterminal Tanah Merah in Singapore als bestemming hebben.