Het districtshoofd van Langkat (Noord-Sumatra), vorige maand opgepakt op verdenking van corruptie en slavernij, blijkt ook verscheidene zeldzame diersoorten illegaal als huisdier te houden, waaronder een orang-oetan en twee Balispreeuwen. 


Autoriteiten hebben bij de woning van het districtshoofd een Sumatraanse oerang-oetan (Pongo abelii), een Sulawesische kuifmakaak (Macaca nigra), twee Balispreeuwen (Leucopsar rothschildi) - alle drie diersoorten zijn door de Internationale Organisatie voor Natuurbehoud IUCN aangemerkt als ‘ernstig bedreigd’ - alsook een Indische kuifarend (Nisaetus cirrhatus) en twee grote beo’s (Gracula religiosa) gevonden. 


Zelden of nooit vervolgd


De orang-oetan, die vast werd gehouden in een kooi, is naar een quarantaine- en rehabilitatiecentrum voor orang-oetans gebracht in Sibolangit, Noord-Sumatra. De andere dieren zijn overgebracht naar een dierenopvangcentrum dat gerund wordt door de lokale overheid, schrijft Mongabay.com, een website die nieuws publiceert over onder meer milieuwetenschappen. 


In Indonesië staat op het houden van een beschermde diersoort als huisdier een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Maar, schijft de website, in de praktijk worden daders - vaak zijn het overheidsfunctionarissen of wetshandhavers – zelden of nooit vervolgd.


Duistere praktijken


Terbit Rencana Perangin Angin, de gekozen leider van het Noord-Sumatraanse district Langkat, werd vorige maand opgepakt op verdenking van het aannemen van steekpenningen


Bij een huiszoeking bleek de man er nog meer duistere praktijken op na te houden. Zo zijn bij zijn woning gevangenisachtige ruimtes ontdekt waar arbeiders naar verluidt werden opgesloten en gemarteld.