Mensenrechtengroepen hebben kritiek geuit op de hoogste islamitische raad in Indonesië (MUI) nadat deze had opgeroepen tot de sloop van een recent geopend museum. Het gaat om het eerste museum in Indonesië én in Zuidoost-Azië dat specifiek over de Holocaust gaat. 


Volgens de hoogste islamitische raad van Indonesië schendt het museum, dat in de regio Minahasa (Noord-Sulawesi) ligt, de grondwet en is provocerend. 


Duitse ambassadeur


Het museum is opgericht door de Joodse gemeenschap in Indonesië en werd op 27 januari 2022, de internationale dag voor de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust, officieel geopend door de Duitse ambassadeur in Indonesië Ina Lepel. 


Tijdens de opening zei Lepel onder meer dat het museum racisme, antisemitisme en alle vormen van intolerantie wil bestrijden. 


Provocerend


Haar woorden vielen niet in goede aarde bij de hoogste moslimraad in Indonesië. Die schreef in een verklaring dat de Indonesische regering resoluut moet optreden en het museum moet slopen omdat het provocerend is en door velen in het land niet met open armen wordt ontvangen. 


In de verklaring, die werd opgesteld door Muhyiddin Junaidi, plaatsvervangend voorzitter van de adviesraad van de MUI, staat ook dat het museum niet de belangen behartigt van het Indonesische volk en als pijnlijk wordt ervaren door het Palestijnse volk. 


Volgens Junaidi probeert de Joodse gemeenschap in Minahasa de Indonesische regering ervan te overtuigen diplomatieke banden aan te gaan met Israël. Indonesië erkent Israël niet als staat. 


Raar


Bonar Tigor Naipospos, vicevoorzitter van Setara Institute, een organisatie die zich inzet  voor democratie en vrede zegt dat MUI er niet in is geslaagd de geschiedenis te begrijpen en in te zien wat het museum symboliseert. 


Aan UCA News zei hij dat het museum mensen wil laten zien dat er een tragedie heeft plaatsgevonden in de geschiedenis van de mensheid en dat miljoenen mensen slachtoffer zijn geworden. Het museum wil dat mensen leren van wat er heeft plaatsgevonden opdat de geschiedenis zich niet herhaalt. 


Verder zegt hij dat hij het raar vindt om iets dat werkelijk heeft plaatsgevonden ‘provocatief’ te noemen. 


UCA News schrijft dat de Joodse gemeenschap in Indonesië zo’n 5000 mensen telt.