[Dit artikel is geüpdatet: wijziging betalingsbewijs voor de accommodatie] Het lijkt erop dat gouverneur I Wayan Koster van Bali zijn zin krijgt. De afschaffing van de quarantaineplicht komt steeds dichterbij. Medio maart krijgen internationale reizigers als proef quarantainevrije toegang tot Bali. Ook zijn er veranderingen op komst met betrekking tot de visavereisten. 


Gouverneur Koster pleit al enige tijd voor afschaffing van de quarantaineplicht en de terugkeer naar de Visa on Arrival. Bali is sinds begin deze maand weer open voor alle internationale reizigers en op 3 februari dit jaar verwelkomde het eiland de eerste internationale commerciële vlucht met buitenlandse passagiers. 


Maar de quarantaineplicht en de eisen die worden gesteld aan het verkrijgen van een visum weerhouden velen er toch nog van een reis naar Bali te boeken. De toerismesector op bali loopt hierdoor inkomsten mis die het eiland, dat flink te lijden heeft onder de coronacrisis, zeer goed kan gebruiken. 


Vanaf 14 maart


De smeekbede van de gouverneur vond onlangs al gehoor bij minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Economie. Die staat voor de volle 100 procent achter de afschaffing van de quarantaineplicht en de terugkeer naar de Visa on Arrival. 


Sinds kort kan gouverneur Koster ook rekenen op steun van de man die verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië. Coördinerend minister Luhut Binsar Pandjaitan van Maritieme Zaken en Investeringen maakte op zondag 27 februari 2022 bekend dat er vanaf 14 maart op Bali een proef wordt gestart met het verlenen van quarantainevrije toegang voor internationale reizigers. 


En, als de coronasituatie op het eiland blijft verbeteren en het aantal bevestigde Covid-19-gevallen blijft afnemen, dan zou het weleens zo kunnen zijn dat er misschien al eerder kan worden begonnnen met de proefregeling. 


Voorwaarden


Goed nieuws dus voor de gouverneur van Bali en natuurlijk ook voor de toerismesector op het eiland. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waaraan reizigers moeten voldoen voordat zij gebruik kunnen maken van de quarantainevrije toegang tot het eiland, en die zijn als volgt: 


  • Internationale reizigers dienen in het bezit te zijn van een betalingsbewijs voor de accommodatie waar zij op Bali gaan verblijven voor minimaal 4 dagen. Indonesische paspoorthouders mogen ook een bewijs van woonverblijf op Bali aantonen;
  • Internationale reizigers dienen ten minste volledig gevaccineerd te zijn;
  • Bij aankomst op Bali krijgen reizigers een PCR-test. Zij dienen in hun hotelkamer te wachten op de testuitslag. Bij een negatieve uitslag staat het de reizigers vrij activiteiten uit te voeren met inachtneming van de geldende gezondheidsmaatregelen;
  • Op de derde dag wordt opnieuw een PCR-test uitgevoerd in het hotel waar de reiziger verblijft. 


Bij deelnemers van internationale evenementen die plaatsvinden in deze quarantainevrije proefperiode wordt dagelijks een antigeentest uitgevoerd. 


Het wachten is nog op de officiële circulaire met de gedetailleerde voorwaarden. De circulaire wordt op de website van de nationale Covid-19-taakgroep gepubliceerd. Publicatie gebeurt doorgaans een aantal dagen na de bekendmaking. 

 

Visa on Arrival


Op het verlanglijstje van gouverneur Koster staat ook een terugkeer naar de Visa on Arrival. Maar daarover heeft minister Pandjaitan nog geen verdere uitspraken over gedaan. 


Wel heeft Pandjaitan besloten tot intrekking van de verplichting van een garantsteller voor visumaanvragen voor toeristen. Deze verplichting wordt als belastend beschouwd voor toeristen, aldus de minister. 


Waarom Bali?


Toeristen kunnen als proef voorlopig alleen op Bali profiteren van een quarantainevrije toegang. Volgens minister Pandjaitan is voor Bali gekozen omdat er op het eiland sprake is van een hoge vaccinatiegraad voor de tweede dosis. De vaccinatiegraad op Bali is hoger dan in de andere provincies van Indonesië. 


Tot 14 maart zal het eiland doorgaan met de versnelde uitrol van de tweede dosis en de boosterprik voor ouderen. 


Nederlanders


Volgens minister Pandjaitan loopt de opening van Bali voor buitenlandse toeristen tot nu toe op rolletjes. Sinds de opening van het eiland hebben al meer dan 1600 toeristen het eiland bezocht, waarbij ongeveer de helft van de reizigers voor een zogeheten bubbelquarantaine koos in een bubbelhotel met een overnachtingstarief van zo'n 3 miljoen rupiah per nacht. 


De meeste toeristen komen uit Rusland, Australië, Frankrijk, de VS en Nederland, aldus de minister. 


Eerst Bali dan de rest van Indonesië


Als de proef op Bali goed verloopt, dan zou het weleens zo kunnen zijn dat de rest van Indonesië spoedig kan volgen. Minister Pandjaitan noemt als datum 1 april 2022 of misschien nog wel eerder. Maar, benadrukt de minister, dit alles hangt natuurlijk wel af van hoe het coronavirus zich in Indonesië ontwikkelt. 


Hoewel de Visa on Arrival voorlopig nog niet in zicht is, kan gouverneur Koster in elk geval de quarantainevrije toegang tot Bali van zijn lijstje afvinken. Koster hoopt dat deze stap toeristen kan overhalen Bali weer te bezoeken, want op hetzelfde moment staan commerciële luchtvaartmaatschappijen, waaronder ook KLM, al in de rij om weer naar Bali te vliegen. Hopelijk met veel toeristen die het eiland al nu zo'n twee jaar heeft moeten missen. 


Laatste update: 2 maart 2022, 04.33 uur