Minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Economie ergert zich mateloos aan de ‘quarantainemaffia’, die voor de toerismesector een doorn in het oog is. Om deze ‘doorn’ van het toneel te laten verdwijnen, dienen er volgens Uno drastische maatregelen te worden genomen: het afschaffen van de quarantaineplicht en het terugkeren naar de Visa on Arrival. 


Obstakel


Maffia-achtige praktijken op het gebied van quarantaine en visumaanvraag vormen een groot obstakel voor minister Uno’s plannen om de toerismesector van Indonesië en dan met name die op Bali nieuw leven in te blazen. De toerismesector op het populaire eiland heeft flink te lijden onder de coronacrisis. Maar met de recente versoepeling van de inreisbeperkingen komen er mondjesmaat weer buitenlandse toeristen via Bali Indonesië binnen.


Sinds begin deze maand is Bali weer open voor alle internationale reizigers en op 3 februari dit jaar verwelkomde het eiland de eerste internationale commerciële vlucht met buitenlandse passagiers. De quarantaineduur is verkort naar 3 dagen voor volledig gevaccineerde reizigers die een boosterprik hebben gehad, en meerdere internationale luchtvaartmaatschappijen, waaronder ook KLM, hebben aangegeven in maart weer naar Bali te vliegen. 


Positieve ontwikkelingen dus. Maar, de aanwezigheid van de quarantaine- en visummaffia doet de toerismesector natuurlijk geen goed. 


Om de quarantaine- en visummaffia van het toneel te laten verdwijnen, moeten er volgens Uno drastische maatregelen worden genomen zoals het afschaffen van de quarantaineplicht en het terughalen van de Visa on Arrival. De laatste werd sinds het begin van de pandemie stopgezet. 


Gouverneur van Bali 


Minister Uno besprak bovengenoemde zaken met de gouverneur van Bali, I Wayan Koster. Koster pleitte al enige tijd voor afschaffing van de quarantaineplicht om het toerisme op Bali een duwtje in de rug te geven. Uno’s toezeggingen in de media kunnen worden gezien als een stap in de goede richting. 


‘In de nabije toekomst zal het makkelijker worden om Bali binnen te reizen. Dit geldt ook voor buitenlandse toeristen. We zullen de bestaande regelgeving aanpassen zodat die het herstel waar wij op hopen niet in de weg staat. Zo worden enkele regels met betrekking tot de quarantaineduur voor buitenlandse toeristen geleidelijk afgeschaft, en de e-visa wordt een Visa on Arrival,’ aldus Uno op zijn social media-pagina.  


De minister hoopt dat deze stap kan leiden tot economisch herstel en werkgelegenheid. 


Quarantainemaffia


Maffia-achtige praktijken met betrekking tot de quarantaine van binnenkomende reizigers kwamen begin dit jaar aan het licht toen Uno via e-mail een klacht ontving van een reiziger uit Oekraïne die op de laatste quarantainedag positief werd getest op Covid-19 en geen herhaaltest mocht doen bij een andere uitvoerder. 


In plaats daarvan gaf het hotel de reiziger de mogelijkheid de quarantaineperiode te verlengen. Daar hing natuurlijk wel een prijskaartje aan. 


Visummaffia


Maffia-achtige praktijken vinden ook plaats met betrekking tot de aanvraag van een visum. Visumbureaus vragen torenhoge prijzen voor de aanvraag van een visum. Hoe sneller de aanvraag, hoe hoger het gevraagde tarief. 


Indonesische media melden dat de prijzen voor een visumaanvraag via visumbureaus kunnen oplopen tot wel 5,5 miljoen rupiah, omgerekend ruim 340 euro. Koster zei te begrijpen dat er mensen zijn die een extra duitje proberen te verdienen, maar, benadrukte de gouverneur, door dit soort praktijken krijgen bezoekers wel een negatief beeld van het eiland. 


De prijzen die worden gevraagd, zijn veel te hoog vindt Koster. Vooral als je kijkt naar de visumprijzen die zijn vastgesteld door de Indonesische immigratiedienst


Maart


Gouverneur Koster hoopt dat toeristen al in maart dit jaar zonder de verplichte quarantaine hun vakantie kunnen vieren op Bali en in de rest van Indonesië. Ook hoopt hij dat de terugkeer naar de VOA zeer spoedig een feit wordt. Gezien de huidige omstandigheden, kan gezegd worden dat de Covid-19 crisis op het eiland beheersbaar is, aldus Koster. 


Wanneer de Visa on Arrival een feit wordt, en wanneer de quarantaineplicht wordt afgeschaft is nog niet duidelijk. Bali kan daarover natuurlijk niet eenzijdig een beslissing over nemen. Hoe het ook zij, gouverneur Koster kan in elk geval rekenen op steun van minister Uno. 


Spannend


Eerder deze maand zei coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen, Luhut Binsar Pandjaitan, ook al dat er bij de regering plannen op tafel liggen voor de afschaffing van de quarantaineplicht. 


Pandjaitan, die tevens verantwoordelijk is voor het coronabeleid in Indonesië, benadrukte wel dat de coronasituatie in het land eerst moet verbeteren. 'Als de situatie blijft verbeteren en er sprake is van een toename van het aantal vaccinaties, dan zou het weleens zo kunnen zijn dat met ingang van 1 april 2022, of misschien nog wel eerder, inkomende reizigers niet meer in quarantaine hoeven te gaan', aldus de minister.


Gouverneur I Wayan Koster van Bali laat weten de ontwikkelingen af te zullen wachten en hoopt dat de centrale overheid spoedig een besluit neemt over de quarantaineplicht en de Visa on Arrival. Koster en vele anderen hopen natuurlijk dat dat besluit positief zal uitvallen, niet alleen voor Bali maar voor heel Indonesië.