De eerste groep Indonesische evacuees uit Oekraïne is op 3 maart 2022 rond 17.10 uur lokale tijd in Indonesië gearriveerd. De groep bestond uit 80 Indonesiërs. 


De evacuees vertrokken een dag eerder om 20.23 uur lokale tijd uit Henri Coandã International Airport in Boekarest (Roemenië) met een chartervlucht van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia. Het vliegtuig vloog van Boekarest via Medina en landde op 3 maart 2022 rond 17.10 uur op Soekarno-Hatta International Airport in Banten. Een reis van ongeveer 17 uur. 


In het vliegtuig zaten ook 3 personen met een andere nationaliteit (de echtgenoten van de Indonesische evacuees).


De groep werd op de luchthaven opgewacht door onder meer de minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi die niet veel later een persconferentie gaf. 


Positief


Marsudi zei dat 14 Indonesiërs in Boekarest zijn achtergebleven omdat 12 van hen positief waren getest op Covid-19. Twee van hen kozen ervoor om in Boekarest te blijven om voor hun kind te zorgen die positief was getest. 


Van deze personen wordt de gezondheidstoestand goed in de gaten gehouden. Zodra hun gezondheid het toelaat, worden zij met een commerciële vlucht overgevlogen naar Indonesië.


Veilig in Polen


Tijdens een persconferentie eerder deze week zei de minister dat in Kharkiv nog 4 Indonesiërs zijn die niet konden worden geëvacueerd wegens grondgevechten die daar nog steeds aan de gang waren. Marsudi kan nu met opgelucht hart zeggen dat de 4 inmiddels uit Kharkiv zijn vertrokken en veilig via de West-Oekraïense stad Lviv, in Polen zijn aangekomen. 


In Kharkiv, de op een na grootste stad van Oekraïne, vinden hevige gevechten plaats. Marsudi sprak van een gevaarlijke reis waarbij de Indonesiërs tijdens de avondklok een aantal controleposten moesten passeren. 


In Lviv werden zij opgevangen door het Indonesische ambassadepersoneel uit Warschau waarna zij samen met nog een andere Indonesische evacuee naar het Poolse Rzeszow werden overgebracht. Zij zullen via Warschau naar Indonesië vertrekken. 


De Indonesische autoriteiten proberen ondertussen nog steeds 9 Indonesiërs uit de Noord-Oekraïense stad Chernihiv te krijgen. 


Foto: YouTube beelden CNN