[Dit artikel is geüpdatet] Met ingang van 7 maart 2022 is Bali voor alle internationale reizigers toegankelijk zonder quarantaineplicht. Daarnaast kunnen reizigers uit 23 landen, waaronder ook uit Nederland, bij aankomst op het eiland een Visa on Arrival (VOA) kopen. Waar moet je als reiziger rekening mee houden bij de aanschaf van een VOA? 


In een persbericht van de Indonesische immigratiedienst staat dat een Visa on Arrival alleen beschikbaar is voor toeristen uit 23 landen die Indonesië binnenreizen via I Gusti Ngurah Rai International Airport in Denpasar, Bali. ‘Maar’, legt Achmad Nur Saleh van de immigratiedienst uit, ‘houders van een VOA kunnen Indonesië via elke toegangspoort verlaten. Dat hoeft dus niet per se Bali te zijn.’ 


Paspoort, kosten en geldigheidsduur


Saleh zegt verder dat de aanvraag van een VOA geschiedt bij de immigratiebalie op de luchthaven. Bij de aanvraag van een VOA dienen reizigers te beschikken over een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig moet zijn, een retourticket of een doorreisticket, en andere documenten in overeenstemming met de bepalingen die zijn opgesteld door de nationale Covid-19-taakgroep van Indonesië. 


De kosten van een VOA bedragen overigens 500.000 rupiah. 


Saleh legt verder uit dat een VOA 30 dagen geldig is en maximaal eenmaal verlengd kan worden met maximaal 30 dagen. Verlenging van het visum vindt plaats bij een immigratiekantoor in Indonesië. Een VOA kan niet worden omgezet naar een ander type visum.


Saleh verzoekt buitenlandse bezoekers en de toerismesector om samen te werken met de Indonesische immigratiedienst. Zo zijn accommodatie-eigenaars of -beheerders verplicht informatie of gegevens te verstrekken van buitenlandse gasten om op die manier het toezicht op buitenlandse bezoekers te vergemakkelijken. 


Sancties


Ook waarschuwt Saleh dat er immigratiesancties zijn voor VOA-houders die hun visum niet gebruiken in overeenstemming met het doel van het bezoek. Datzelfde geldt ook voor hen die de geldende gezondheidsmaatregelen overtreden en de openbare orde verstoren. 


De voorwaarden voor een Visa on Arrival staan inmiddels ook al in de officiële circulaire die is uitgevaardigd door het directoraat-generaal van de Indonesische immigratiedienst. Daarin staat dat de VOA met ingang van 7 maart 2022, 00.00 uur Centraal-Indonesische tijd in werking treedt. 


Een korte samenvatting van de voorwaarden: 

  • Reizigers uit de volgende landen komen in aanmerking voor een VOA: Australië, VS, Nederland, Brunei Darussalam, de Filipijnen, Engeland, Italië, Japan, Duitsland, Cambodja, Canada, Zuid-Korea, Laos, Maleisië, Myanmar, Frankrijk, Qatar, Nieuw-Zeeland, Singapore, Thailand, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, en Vietnam;
  • De reiziger dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is;
  • De reiziger dient te beschikken over een retourticket of doorreisticket;
  • De reiziger dient te beschikken over documenten die in overeenstemming zijn met de bepalingen die zijn opgesteld door de nationale Covid-19-taakgroep; 
  • Een VOA is 30 dagen geldig en kan maximaal eenmaal verlengd worden met maximaal 30 dagen. Verlenging vindt plaats bij een immigratiekantoor in Indonesië; 
  • Een VOA kan niet worden omgezet naar een ander type visum;
  • VOA-houders kunnen Indonesië via elke door de overheid vastgestelde toegangspoort verlaten;
  • De kosten van een VOA bedragen 500.000 rupiah.

Laatste update: 9 maart 2022, 04.48 uur