De gouverneur van Bali en de Indonesische minister van Toerisme zeggen tegenover Indonesische media dat internationale reizigers met ingang van 7 maart 2022 kunnen profiteren van quarantainevrije toegang tot Bali. En dat niet alleen. Bij aankomst op het eiland, kunnen reizigers uit 23 landen weer een Visa on Arrival aanschaffen. 


Gouverneur I Wayan Koster van Bali zegt tegenover Indonesische media dat de centrale overheid akkoord is gegaan met 7 maart 2022 als datum om quarantainevrije toegang te verlenen aan internationale reizigers die Indonesië binnenreizen via Bali. Vanaf die datum kunnen reizigers ook weer een Visa on Arrival (VOA) aanschaffen. 


Ook minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Economie noemt 7 maart 2022 als datum waarop internationale reizigers als proef niet meer in quarantaine te hoeven gaan bij aankomst op het eiland. Ook noemt hij 7 maart als de dag waarop de VOA een comeback maakt. 


Officiële bekendmaking


Het wachten is nog op de officiële circulaire die op de website van de nationale Covid-19-taakgroep wordt gepubliceerd. Publicatie gebeurt doorgaans een aantal dagen na de bekendmaking.


Hoewel de officiële circulaire nog op zich laat wachten, circuleert er op het internet al wel een document waarin afspraken staan omtrent de quarantainevrije toegang tot Bali en de VOA. In dit document, dat door de gouverneur van Bali is ondertekend, staat precies hetzelfde als wat Koster en Uno aan Indonesische media hebben verteld. 


Belangrijkste punten


We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij: 

 • Vanaf 7 maart 2022 quarantainevrije toegang en Visa on Arrival voor reizigers die per vliegtuig of per boot Indonesië binnenreizen via Bali;
 • VOA geldt vooralsnog alleen voor reizigers uit 23 landen, waaronder ook Nederland! De volgende landen komen in aanmerking voor een VOA: Australië, VS, Engeland, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Qatar, Japan, Zuid-Korea, Canada, Italië, Nieuw-Zeeland, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië, Thailand, Singapore, Brunei Darussalam, Vietnam, Laos, Myanmar, Cambodja, en de Filipijnen;
 • Reizigers dienen ten minste volledig gevaccineerd te zijn;
 • Negatieve uitslag van een PCR-test vóór vertrek, PCR-test bij aankomst op Bali én op de derde dag van verblijf op het eiland;
 • Reizigers dienen in het bezit te zijn van een betalingsbewijs voor de accommodatie waar zij op Bali gaan verblijven voor minimaal 4 dagen;
 • PCR-test bij aankomst op Bali;
 • Reizigers dienen in het bezit te zijn van een zorgverzekering die ook de medische kosten in verband met Covid-19 dekt;
 • Intrekking van de verplichting van een garantsteller voor een e-visa voor toeristische doeleinden. 


PCR-tests op Bali


In het document dat op internet circuleert, staat ook gedetailleerd beschreven wat je kunt verwachten als je bij aankomst negatief of positief wordt getest op Covid-19: 

 • Reizigers die bij aankomst op Bali negatief zijn getest mogen alle toeristische bestemmingen op het eiland bezoeken; 
 • Bij een positieve testuitslag, dient de reiziger in het hotel in isolatie te gaan; 
 • Ouderen en reizigers met een onderliggende aandoening die bij aankomst positief zijn getest, worden opgenomen in het ziekenhuis; 
 • Reizigers die op de derde dag van verblijf op Bali negatief zijn getest, mogen op de vierde dag ook andere bestemmingen in Indonesië bezoeken. 


Van 14 naar 7 maart


Eerder maakte minister Luhut Binsar Pandjaitan, die verantwoordelijk is voor het coronabeleid in het land, al bekend dat internationale reizigers die Indonesië binnenreizen via Bali vanaf 14 maart 2022 als proef niet in quarantaine te hoeven gaan. Ook zei hij dat er veranderingen op komst zijn met betrekking tot de visavereisten. 


Deze proefmaatregel treedt, als we de berichten in de Indonesische media mogen geloven, dus een week eerder in werking en geldt mogelijk ook voor internationale reizigers die Indonesië binnenreizen via de eilanden Batam en Bintan. Maar dat laatste is nog niet helemaal duidelijk. 


Als de proef op Bali goed verloopt, dan zou het weleens zo kunnen zijn dat de rest van Indonesië spoedig kan volgen. Minister Pandjaitan noemt als datum 1 april 2022 of misschien nog wel eerder. Maar, benadrukt de minister, dit alles hangt natuurlijk wel af van hoe het coronavirus zich in Indonesië ontwikkelt. 


Warm up vacation


Met de invoering van quarantainevrij reizen naar Indonesië via Bali , komt de dure ‘warm up vacation’ dus automatisch te vervallen. Volgens dit systeem mogen reizigers ook activiteiten buiten hun kamer uitvoeren in speciaal ingerichte bubbelzones op het hotelterrein. Het is een soort - de naam zegt het al - warming-up voor een vakantie op Bali of in andere gebieden in Indonesië. 


Een goedkopere optie is het in quarantaine gaan volgens het ‘normale’ quarantainesysteem waarbij reizigers hun kamer niet mogen verlaten. 


Bij ons rijst nog de vraag of reizigers, indien de centrale overheid officieel akkoord gaat met de versnelde quarantainevrije toegang tot Bali en de Visa on Arrival, straks hun accommodatie zelf mogen uitkiezen, of een overnachting moeten boeken bij een van de door de autoriteiten aangewezen hotels op het eiland. Wij hopen dat daarover een dezer dagen, en het liefst nog voordat de proefmaatregel in werking treedt, duidelijkheid in komt.